Lvu i hemmet

Hej!

Jag undrar vad som krävs för att få lvu I hemmet?

Mina barn har varit placerade enligt lvu I ett år nu, först bodde dom tre månader i jourhem och sen nio månader i familjehem.

Redan innan barnen placerades och även under tiden så har jag självmant ansökt om insatser. Vilka socialtjänsten tidigare bedömt tillräckliga.

Boendestöd är den insats jag haft längst, fick den drygt ett år innan barnen omhändertogs.
Insatsen är i mitt hem och sker två dagar i veckan så denna person har verkligen insyn i min situation och de förändringar jag gjort.

Ansökte om godman men fick avslag så jag har istället skrivit ett avtal med min mamma som även har fullmakt att ha insyn i min ekonomi.
I avtalet ingår förutom hjälp att planera och sköta ekonomin, att hon ska få alla kallelser till barnens tandläkare bvc m.m när dom väl kommer hem.
Min mamma hjälper mig givetvis även utan avtal, men jag vill försäkra socialtjänsten om att det verkligen finns ett stabilt stöd runt om mig.
Och eftersom vi skrivit ett juridiskt bindande avtal så tänker jag att dom kanske ser det som mer tillförlitligt.
Jag har även gjort en ansökan om familjebehandling som socialen håller på att utreda.
Mitt boendestöd intygar att jag gjort stora och tydliga förändringar. Att jag fått stabilitet och struktur.
Även socialtjänsten tycker att jag gjort många förändringar, men dom anser inte att det varat över tid...

Familjehemmet har sagt upp sitt uppdrag, pga avsaknad av stöd och vägledning från soc. Men även för att dom fått en otroligt stor skattesmäll.

Mina barn har redan farit illa nog genom att först bli uppdragna hemifrån. Och när dom väl landat i jourhemmet och börjat trivas så rycks dom upp därifrån också.

Det framgår inte alls i Vårdplanen vilka målen är med vården.
Det framgår inte heller vad som krävs av mig för att få hem barnen igen.

Socialtjänsten har bytt ut barnhandläggaren två gånger under 9 månader, så hittills har dom varit tre olika barnhandläggare i ärendet. Den ena träffade inte ens barnen.
Och dom besökte bara familjehemmet i början, inte alls de senaste 6 månaderna.
Och dom har inte pratat enskilt med mina barn en ända gång under detta året som gått.

Socialtjänsten vill omplacera barnen, utan att ens ha övervägt olika alternativ.
Det är inget tvivel på att det är traumatiskt för barnen att flytta till ännu en ny familj...
Och eftersom jag jobbat hårt med mig själv sen en tid innan placeringen och alla runt mig, även soc ser klar förbättring.
Ser jag att det är bättre att ha övu i hemmet.

Jag gjorde en hemtagningsbegäran för ett tag sen, då jag inte kände att socialen hade tillräcklig insyn i min situation för att avgöra om jag gjort förändringar eller inte.
Då var dom ju tvungna att utreda och konstaterade då att min situation faktiskt blivit bättre.
Men just nu är det viktigaste inte att lvu't upphör, utan att det övergår till lvu I hemmet så barnen i behöver utsättas för en omplacering.

Vad krävs för lvu I hemmet?
Kan jag kräva att socialtjänsten "utreder" möjligheten till det?

Hemtagings processen är dessutom inte klar i rätten, om en månad är det förhandling I kammarrätten.
Så den slutgiltiga domen har ju inte kommit.

Jag har ett barn kvar hemma som bor med mig på heltid.
Hen har inte samma pappa som de små som är placerade.
Men efter barnen placerats så öppnade socialen även en utredning på detta barnet.
Men den utredningen avslutades då dom kom fram till att jag tillgodogåg hens behov och dom kände ingen oro.

Det finns så mycket som tyder på att lvu I hemmet är ett mycket bättre alternativ än omplacering.

Familjehemmet är dessutom helt okej med att barnen stannar tills skolorna slutar för sommaren och tills situationen kring barnen blivit ordnad, det är alltså inget akufrån deras sida.
Så det finns möjlighet att över några månader jobba för en bra hemflytt och en övergång som blir bra för alla.
Framförallt för barnen.

Vill veta vad jag kan göra? Hur kan jag få med mig socialen på detta?
Jag förstår ju att jag måste prata med dom, och vi har bokat tid för ett möte.
Kommer även ta med mig mitt ombud på det mötet.
Jag vet att vården behöver inte vara uppnådd för att lvu't ska fortsätta i hemmet.
Finns det några speciella kriterier för lvu I hemmet eller är det endast utifrån hur socialen känner?
Min mamma och boendestöd är helt med på att samverka med socialen om detta.
Och jag är helt öppen för allt vad socialen föreslår.

Ursäkta långt brev men detta är jätte viktigt för mig.
Vågar inte ens tänka på hur detta kommer bli för mina barn om socialen ändå omplaceras dom...

Oerhört tacksam för svar!

Mvh mamma

Emma
2024-03-19 15:24

Hej!

Tack för ditt brev!

Vi förstår att du har en oro och önskan om att dina barn ska kunna flytta hem igen.

Du skriver att du har barn som är omhändertagna enligt tvångslagen LVU och är placerade i familjehem. Vidare att du tagit emot olika insatser från socialtjänsten under tiden, och att det skett en positiv förändring vilket låter bra. Nu har du en önskan att tvångsvården, LVU, ska fortsätta i hemmet istället för att dina barn ska omplaceras vilket är förståeligt.

När ett barn tvångsvårdas är det socialtjänsten som bestämmer över barnets vård och var barnet ska placeras. Vården ska alltid inledas utanför barnets hem och kan därefter ändras till att barnet placeras i sitt eget hem under tvångsvården. Oftast sker en placering i egna hemmet i slutet av vårdtiden och följs upp i egna hemmet. Vid beslut om vård i sitt eget hem ska det vara för att det bäst främjar vården av barnet.

Under tiden vården av LVU fortsätter i hemmet har socialtjänsten fortsatt ansvar och befogenheter som följer av beslutet av tvångsvård LVU. Barnet kan omplaceras från egna hemmet om socialtjänsten bedömer det som nödvändigt.

Om barnet tvångsvårdas utifrån brister i barnets hemmiljö ska socialtjänsten noga överväga hemsituationen innan flytt till egna hemmet beslutas och barnet kan återvända till det egna hemmet. Det föregås oftast med pågående insatser från socialtjänsten för att, när målen som finns i vårdplanen är uppfyllda, kunna avsluta tvångsvården. Vård enligt LVU ska inte fortgå längre än nödvändigt och socialtjänsten är skyldiga att ompröva vården minst var sjätte månad.

Om skälen som låg till grund för omhändertagandet enligt LVU inte är så allvarliga som befarat eller om vården kan bedömas ske på frivillig väg ska vården upphöra.

Du skriver att du anser att dina barn inte längre har ett vårdbehov och att det om det behövs kan ske på frivillig väg kan begära att vården upphör och barnet/barnen flyttar hem. Du skriver att du gjort en hemstagningsbegäran vilken du inväntar beslut på. Du kan göra en hemtagningsbegäran när som helst, men du måste kunna uppvisa en varaktig förändring av de orsaker som föranlett vården och placeringen.

Även om möjligheten är obegränsad är det viktigt att ha i åtanke att en hemtagningsbegäran inte fyller någon funktion förrän du kan uppvisa en varaktig förändring av de omständigheter som föranledde vården. Om du som vårdnadshavare begär hemtagning alltför tidigt är risken därtill stor för att socialnämnden och senare domstolen tolkar det som att du saknar insikt i hjälpbehovet och sätter dina egna behov framför ditt barns. Vid en hemtagningsbegäran inleds en utredning för att bedöma om målen för vården är uppfyllda och att det finns en varaktighet i det. Allt för barnets bästa.

Det är positivt att du bokat in ett möte med ansvarig socialsekreterare vid socialtjänsten . Vi råder dig att vid mötet prata vidare om vad som krävs från dig som vårdnadshavare vid en hemflytt till egna hemmet. Vidare ska det tydligt framgå i vårdplanen vad som ska vara uppfyllt. Allt för att det ska vara tydligt för alla berörda vad det är som krävs och vad det är du arbetar mot.

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor!

Vänligen
Soctanterna