Inneboende hos anhörig samt hyra.

Hej!

Jag har pga. olika omständigheter, som exempelvis har jag utvecklat en psykos-problematik och har även andra problem som panikångestattacker mm. Dock ännu ej fått en diagnos utan ska på psyk och utredas efter jag gjort MR på hjärna, nacke/bröstrygg samt ländrygg då jag även har problem med min rygg. Bl.a. ett antal diskbråck sen var jag med om en ordentlig bilolycka mär jag var 16 samt att jag vridit sönder vänster knä vid ett tillfälle och krossade även vänster fot vid bilolyckan, varför jag berättar detta är för att det gjort att jag gått massor på kryckor och alltid vänster sida som varit trasig så har väl blivit väldigt mycket snedbelastning i ryggen pga. det. Allt detta sammantaget gör att jag är sjukskriven men pga. en väldigt olustigt incident när jag hade fått barn och pga. mina problem inte själv kunde ta hand om henne så skickade vi in till Försäkringskassan om att få skriva över mina låsta pappadagar till mamman och bifogade självklart sjukintyg. Det var inte några som helst problem utan dom godkände det direkt, dom ansåg alltså att jag hade för stor ryggproblematik/smärtproblematik att jag inte skulle behöva ta hand om min dotter själv utan mamman fick ta över dom låsta dagarna. Då tror man ju självklart att allt är okej men sen när jag sökte sjukersättning så ansågs jag varit inaktiv (inget jobb, inte inskriven hos Arbetsförmedlingen eller liknande) under den här tiden då jag självklart trodde dom såg mig som sjukskriven då dom godkänt överflyttningen av dagarna och inte sagt annat. Detta ledde då till att jag blev av med min fina SGI och stod utan inkomst trots att dom godkände sjukskrivningen. Därför har jag istället fått söka ekonomiskt bistånd och nu fått det. Men summan jag fått motsvarar ungefär förbehållsbeloppet, detta trots att jag bifogade ett Inneboendehyreskontrakt där jag ska hyra som inneboende hos mamma i hennes hus med eget rum, tillgång till flera andra rum inklusive kök och vardagsrum samt en källare plus 1300kvm tomt. Vi kom därför överens om en hyra på 4000:- och då ingår även hennes möbler och dylikt som jag kommer att slita på. 4000:- är väldigt billigt och täcker egentligen inte ens självkostnaden för att jag bor här. Men uppenbarligen har dom nekat att betala denna hyra för annars skulle jag ju fått förbehållsbeloppet plus dom 4000:- jag ansökte om.

Detta kan ju inte vara förenligt med någon form av lag, för var jag än bor kommer ju hyra att tillkomma. Nu blev det bara så perfekt att kunna få bo hos mamma som inneboende då hon även jobbat inom psyk i 30 år och är en stor hjälp för mig med mina problem. Men det kan väl på fullaste allvar inte vara så att jag ska bo här utan att betala hyra för det är ju banalt och rent kränkande att inte kunna betala för sig.

Jag förstår att ni inte har alla uppgifter osv. så är svårt eller kanske omöjligt att göra en komplett bedömning i detta fall men vore om ni kunde redovisa stadgarna i ett sånt här läge för i min värld så är det inte okej. Sen om hyran anses för hög, att det finns ett maxtak för inneboendehyra (någonting säger mig att jag hört 3300:- någon gång men kan blanda ihop det med något annat) så skulle jag gärna vilja veta det med. Eller handlar allt om att hon är min anhörige? För jag känner ju andra som får ekonomiskt bistånd och är inneboende och dom får ju förbehållsbeloppet plus hyran så varför skulle inte jag få det? Är väl bara en fördel om man kan bo hos en man verkligen känner och man vet kommer överens med så vet man att det aldrig blir några problem.

Jag hoppas verkligen ni kan ge mig lite klarhet i detta för jag är rådvild för tillfället.
Tack på förhand och ha en bra dag.

Mvh W

WiXeD
2024-03-19 14:47

Hej!

Tack för att du vänder dig hit med din fråga. Det låter som att du varit med om mycket och har en tuff situation.

Soctanter på nätet kan, som du var inne på, inte svara för bedömningar och beslut i individärende. Där är det viktigt att ta kontakt med dina handläggare vid Försäkringskassan och socialtjänsten. Kanske kan det vara en god idé att be om att få ett möte där de kan gå igenom grunderna till deras beslut. Och där du samtidigt får en möjlighet att ställa uppföljande frågor, för att få lite mer klarhet?

En vuxen person kan ingå i en hushållsgemenskap med en eller flera andra vuxna personer, utan att räknas som sammanboende. Denne person kan då ha ett eget ärende på ekonomiskt bistånd. Då kommer det att göras en beräkning utifrån dennes inkomst samt minus dennes del av de gemensamma hushållskostnaderna, samt de egna utgifterna som ensamstående.

Som huvudregel är det däremot så att hushållet är den ekonomiska enheten för ekonomiskt bistånd och att samtliga vuxna har ett gemensamt ansvar för hushållets försörjning. För att beräkna behovet av försörjningsstöd lägger man i detta fall ihop hela hushållets riksnorm och hushållets skäliga kostnader för hyra, hushållsel med mera. Summan visar hushållets ekonomiska behov i kronor. Detta belopp minskas med hushållets alla inkomster efter skatt och resultatet visar vilket belopp hushållet behöver i försörjningsstöd.

Om en handläggare bedömer att en person eller familj inte har rätt till det bistånd de har sökt har de rätt att få ett skriftligt beslut om avslag. Beslutet ska innehålla en tydlig motivering och en besvärshänvisning, det vill säga information om hur de ska göra för att överklaga om de inte är nöjda med beslutet. I en sådan besvärshänvisning brukar det bland annat framgå vilken tid en överklagan senast ska ha kommit in för att gå vidare till Förvaltningsrätten

Vi kan förstå att du gärna bor hos din mamma då hon är ett stort stöd i vardagen för dig. Om du anser att beslutet är felaktigt har du även rätt att överklaga. Råder dig än en gång att ta kontakt med din handläggare för att komma vidare i ditt ärende.

Vänligen
Soctanterna