när ska man orosanmäla?

jag känner ett barn, vi har träffats tre gånger och för varje gång blir jag orolig för hennes hemma miljö.
det är en kollegas barns, och jag och kollegan började umgås privat såg jag hur kontrollerade hans flickvän är, och hur de bråkar och inte verkar tycka om varandra.
han verkar ta till spriten och det är ju inte bra.han dricker för mycket.
inget av det här är bra för ett barn och jag kan inte sluta tänka barnet och får samvetskval.
Men det här är min kollega, kan jag anmäla anonymt ? händer det något då ?

rosa
2024-03-19 09:48

Hej!

Det låter som om du befinner dig i en svår situation där du vill göra det bästa för barnet men är orolig för hur det kan påverka din relation med din kollega.

Vid oro för att ett barn kan misstänkas fara illa kan orosanmälan göras till socialtjänsten i den kommun som barnet är folkbokfört. Orosanmälan kan du lämna muntligt via telefon eller skriftligt.

I Malmö Stad kan du vända dig till Barnmottaget, Bergsgatan 54.

Telefonnummer 040-345500, telefontid Månd, Tisd, Torsd och Fredag 09.00-11.00, Onsdag 13.00-14.30.

Du skriver att din oro ökat och att du inte kan släppa tankarna på hur hemsituationen påverkar barnet. Genom att anmäla din oro till socialtjänsten har du överlämnat till de som kan bedöma och ge råd, stöd och insatser om det skulle finnas behov för det. Med andra ord gjort vad du kan för att göra det bästa för barnet utifrån den oro du har.

Som privatperson har du valet att kunna vara anonym vid anmälan. Om du vill vara anonym råder vi dig att ringa från dolt nummer, inte uppge namn, adress eller andra uppgifter som kan röja din identitet, som tex relation till barnet eller föräldern.

När det inkommer en orosanmälan till socialtjänsten kommer socialtjänsten att ta kontakt med barnet och vårdnadshavare för att tala om oron som inkommit. Socialtjänsten gör bedömning och beslutar om det behövs inledas utredning eller inte, det för att vidare utreda oron.

Då socialtjänsten har sekretess kommer du som anmälare inte att få vidare information om vad som sker från socialtjänsten.

Vi hoppas att du har fått svar på din fråga!

Vänligen

Soctanterna