Problem Hemma

Jag har det bara jobbigt hemma och tänkt väldigt ofta att flytta ut men med vilka pengar.
Har sökt till en del jobb och studerat med ingen lycka framåt så bara sökt jobb här och vart
Men som sagt det är väldigt jobbigt hemma och jag mår inte bra av att bo hemma
Dålig sömn typ varje dag
Kan inte sova
Kan inte äta
Ibland äter jag kanske inget alls
Jag har mycket att tänka på men också så lite att göra
Jag spelar oftast i mitt rum trött och deppig
Min familj är rätt stökig när det hjälper bråk för alla bråkar då och då med varandra men jag mår inte bra av det speciellt efter för det sitter kvar.
Vad borde jag ens göra?
Har jag tänkt klart eller saknar jag något som jag borde se från ett annat perspektiv?

Deppig och ledsen kille
2024-03-18 17:42

Hej!

Tack för din fråga och vad bra att du vänder dig hit.

Vi förstår det som att du mår dåligt av att bo hemma då det bråkas hemma och upplevs stökigt. Förstår det också som att du mår dåligt av att du inte har mycket att göra och tänker mycket, vilket i sin tur har påverkat din sömn och ditt mående negativt.

För att komma vidare och flytta hemifrån behöver man, som du var inne på, försörja sig på något vis. Antingen via arbete, studier eller annan ersättning. Om man har en inkomst kan man söka eget boende både genom att ställa sig i kö hos olika hyresvärdar alternativt genom andrahandsuthyrning som utannonseras. Om man studerar har man även möjlighet att söka studentboende. Detta kan både vara i korridor eller egen lägenhet beroende på vart du studerar och vad som finns tillgängligt där.

För att komma vidare gällande detta är ett bra första steg att skriva in sig på Arbetsförmedlingen. Bokar du in ett möte med Arbetsförmedlingen kan du få vägledning i vad du behöver göra och i vissa fall även få stöd och tips på hur du ska ta dig vidare in i arbete alt. studier.

Ett annat bra steg att ta är att kontakta en studie- och yrkesvägledare i den kommun du bor. Via dem kan du få tips gällande olika slags utbildningar, vilken behörighet som krävs och även om du eventuellt skulle kunna studera via Komvux för att öka din behörighet.

Vi vill även lyfta vikten av att prata om din situation när det är tufft och du mår dåligt. Om du inte har någon i det egna nätverket som du kan anförtro dig åt kan man få samtalsstöd via vårdcentralen. Du kan få detta genom att boka in ett möte och berätta om hur din situation påverkar ditt psykiska mående, sömn och liknande. Genom vården kan du även få råd i vad du kan göra för val i vardagen för att förbättra ditt mående och din hälsa.

Bifogar nedan Malmö stads länk till att boka in ett samtal med en studie- och yrkesvägledare:

Studievägledning och information - Malmö stad (malmo.se)

Vi önskar dig lycka till och hoppas du fått lite tips om vart du kan vända dig för att få hjälp vidare.

Vänligen

Soctanterna