Behandlingshem

Hej,
Jag befinner mig sedan några dagar på en så kallad "frivillig" tre månader lång behandling i Malmö efter att ha blivit hotad med att bli inlåst sex månader enligt LVM. Missbruket avser endast öl och vin, ingenting annat!

När kan jag gå hem utan konsekvenser? Jag antar att det innebär att LVM-utredningen lagts ned? När måste de göra det allra senast?

Frenchman
2024-03-18 11:14

Hej!

Tack för din fråga!

Du skriver att du just nu är beviljad en frivillig placering på behandlingshem för ditt missbruk av alkohol. Det är bra att du frivilligt vill bli fri från ditt missbruk och genomgår behandling. Samtidigt undrar du när du kan lämna behandlingen utan att det blir konsekvenser för dig.

Då vi inte kan svara i individärenden hänvisar vi dig att prata med din handläggare om dina frågor för att du ska få korrekta svar.

Vi tolkar ditt brev som att socialtjänsten har en oro för ditt missbruk och att det därför har inletts en LVM utredning för att få klarhet i hur allvarligt ditt missbruk är. Samt hur du ställer dig till frivilliga insatser, dvs hur motiverad du är till att få behandling för ditt pågående missbruk. Socialtjänsten strävar i första hand efter att i samförstånd med klienten möta det behov som framkommit som tex behandling på frivillig väg. Det då det oftast ger bäst förutsättningar för ett lyckat resultat.

Vid en frivillig behandling är det ditt val att genomföra behandlingen för att nå de mål som behandlingen ska ge. Det ska framgå i en genomförandeplan som ska vara upprättad och som du ska ha tagit del av. Allt för att det ska vara tydligt varför du beviljats insatsen.

Beroende på hur orolig socialtjänsten är för ditt missbruk och att möjligheten för insatser på frivillig väg är uttömda återstår ibland inte något annat alternativ att undersöka förutsättningar för tvångsvård med stöd av lagen om vård av missbrukare i vissa fall, LVM. För att få svar på hur orolig socialtjänsten är för dig så råder vi dig åter igen att prata med din handläggare.

När det gäller en LVM utredning finns inga generella riktlinjer för tiden av utredningen och när som längst den ska vara färdigställd mer än att det ska utredas skyndsamt. En LVM utredning kan fortgå under tiden som personen tar emot hjälp för sitt missbruk på frivillig väg, det utifrån att det fortfarande kan finnas en oro för missbruket samt tillförlitligheten i att ta emot insatser på frivillig väg. Vid en LVM utredning kan socialtjänsten utreda utan personens samtycke.

Vi råder dig för ditt bästa att samverka med socialtjänsten både för att du ska få den information du behöver och för att bli fri från missbruk på bästa sätt.

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor!

Vänligen

Soctanterna