Pass igen

Svar från er tidigare: Hej!

Du undrar om det går att ordna ett pass till ett minderårigt barn utan att vårdnadshavarna får reda på det.

Huvudregeln gällande pass till minderåriga är att, om föräldrarna har gemensam vårdnad om barnet ska båda två skriva under på ett medgivande för att ett pass ska utfärdas. Om en vårdnadshavare motsätter sig att pass utfärdas bör pass endast utfärdas under mycket speciella omständigheter.

Om ett pass ska utfärdas utan vårdnadshavares medgivande bör passmyndigheten begära ett yttrande från socialnämnden. Detta innebär att ett pass, under särskilda omständigheter, skulle kunna utfärdas mot vårdnadshavarnas vilja.

Vi hoppas att du har fått svar på din fråga. Vad menas med under särskilda omständigheter?

Fråga igen
2024-03-17 22:54

Hej!

Precis som vi svarat tidigare är det vårdnadshavarna som kan ansöka om pass till sina barn. Om båda föräldrarna är vårdnadshavare ska båda godkänna och ge sitt medgivande till att pass utfärdas.

Det kan finnas omständigheter som gör att pass kan utfärdas mot förälder och vårdnadshavares önskan. Dessa omständigheter prövas från fall till fall, och det är svårt att säga att liknande omständigheter i ett ärende får samma utfall i ett annat. Allt beror på omständigheten här och nu och varför det behövs.

Om barnet behöver ett pass för att kunna leva ett så normalt liv som möjligt i den situationen som barnet befinner sig i, till exempel bor i familjehem och ska kunna följa med familjehemmet på semester utomlands, kan detta vara sådana särskilda omständigheter som gör att socialnämnden och passmyndigheten bedömer att ett pass ska utfärdas till barnet trots att vårdnadshavaren inte ger medgivande till pass.

Vänligen

Soctanterna