Betala av skulder åt min pappa som har försörjningsstöd

Hej,
Min pappa har skulder sen flera år tillbaka och tar för närvarande emot försörjningsstöd.
För att han ska ta sig ut ur den grop han nu mentalt befinner sig i så skulle jag vilja börja hjälpa honom att betala av sina skulder (ungefär 60.000 kr), men är rädd för att det då räknas som en inkomst för honom och att han kommer mista sitt försörjningsstöd. Jag har inte råd att försörja honom.
Tror att bli av med sina skulder i längden skulle göra att hans psykiska mående förbättras, och att han då skulle kunna få en push så att han klarar av att ta tag i sitt liv. Plus att han skulle ha bättre förutsättningar att hitta boende vilket just nu är nånting han får lösa månad till månad.

Vill inte försöka kringgå systemet, utan vill bara förstå vad det här skulle innebära för min fars ekonomiska situation.

Mvh Syster Yster

Syster yster
2024-03-17 14:17

Hej!

Vad fint av dig att vilja hjälpa din pappa att bli skuldfri. Precis som du skriver så kan skulder påverka möjligheten att få ett eget boende och även påverka en person negativt och försvåra möjligheten att få ordning på ekonomin.

Du skriver att du är orolig för att din pappas försörjningsstöd ska påverkas om du betalar av hans skulder. Generellt sätt så beviljar socialtjänsten inte medel till skulder varför det gör det svårt för en person att bli skuldfri under tiden som den uppbär försörjningsstöd. Om du väljer att betala din pappas skulder så är det inget som bör påverka hans möjlighet att få försörjningsstöd förutsatt att du betalar skulderna direkt och inte sätter in pengarna på din pappas konto. Gör du det senare så räknas dessa pengar som en inkomst och som kan täcka hans behov framöver.

Vi tänker precis som du att din pappas förutsättningar att kanske bli självförsörjande och hitta en bostad på sikt kan underlättas om han inte behöver oroa sig för skulder och att hans psykiska mående i och med det kan förbättras.

Vi hoppas att du fått svar på din fråga och att det löser sig för din pappa.

Vänligen

Soctanterna