Familjehem

Vad krävs för att bli familjehem? Får familjen någon utbildning och av vem i så fall? Kontrolleras familjehems föräldrarnas sjukjournaler ? Om ja hur många år bak i tiden. ? Får familjen redovisa vad de handlar för barnbidrag mm. ?

Undrande
2024-03-17 02:30

Hej!

Det finns behov av många engagerade människor och familjer för att stötta och hjälpa barn, vuxna och familjer som behöver det.

Socialtjänsten har behov av vuxna, enskilda eller par, som kan vara goda förebilder, ge trygghet och omsorg och finnas med i olika situationer för de barn eller vuxna som socialtjänsten bedömer behöver mer stöd för tillfället än vad den egna familjen kan ge just nu.

De personer som anmält intresse för att vara familjehem utreds omfattande. Både sjukdomshistorik, utdrag från kronofogdemyndigheten och polis- och brottsregisterutdrag är delar av denna utredning liksom mycket annat. Socialstyrelsen har gett ut en skrift som beskriver processen för utredning av familjehem. Se vidare via länken nedan.

Pro-fam, processen vid utredning av familjehem (socialstyrelsen.se)

När en person eller familj lämnar intresseanmälan att bli familjehem, får de information om vad det innebär att vara ett familjehem eller kanske en kontaktfamilj. Det är ett stort ansvar att ta emot ett barn för “stadigvarande vård och fostran” och kan ibland innebära ett livslångt åtagande. När en person eller familj blir godkänd som familjehem, får de en viss utbildning och handledning i sitt uppdrag. Hur och vem som utbildar ser olika ut i olika kommuner, varför det inte går att säga generellt.

Familjer som tar emot placeringar får ett arvode som lön. Förutom detta erhåller familjen en omkostnadsersättning som ska täcka alla förutsägbara utgifter för barnet som exempelvis utgifter för livsmedel och kläder. Utöver det kan du få separat ersättning för mer oförutsägbara utgifter, vilket till exempel kan vara utgifter för fritidsintressen eller glasögon. Utgifter utöver den vanliga omkostnadsersättningen ska redovisas med kvitton.

Vänligen

Soctanterna