Orosanmälan

Jag har fått en orosanmälan ang alkohol.
Nu vill soc tillämpa Lvm . Fick en app som jag ska blåsa i 3 ggr per dag och nu vill de att jag ska genomföra läkarundersökningar . Dricker alkohol bara i helgerna, har inget missbruk men har en cirros.
Har tagit peth prover som var bra två ggr och nu vill de ta ytterligare och om det är högt så tycker dom att det är ok att tillämpa Lvm . Jag tycker att detta är helt fel och vill inte ha en app ,som jag har hållt på med några dgr, det är mitt liv som jag bestämmer över.
Vad kan dom göra ?

Funderar
2024-03-16 15:57

Hej!

Det verkar som att det finns en hög oro för dig och din hälsa utifrån din alkoholkonsumtion. Du beskriver att du i kontakt med socialtjänsten blivit uppmanad att blåsa 3 ggr om dagen samt att de vill att du genomför fler läkarundersökningar och provtagningar.

Enligt LVM, Lag om vård av missbrukare i vissa fall, framgår det i 6 § att myndigheter som i sin verksamhet regelbundet kommer i kontakt med missbrukare är skyldiga att genast anmäla till Socialtjänsten om de får kännedom om någon kan antas vara i behov av vård enligt denna lag.

Den som kan vara aktuell för ett omhändertagande enligt denna lag är den som har ett missbruk av alkohol, narkotika eller flyktiga lösningsmedel är i behov av vård och inte tar emot vård frivilligt (enligt Socialtjänstlagen) och att personen till följd av sitt missbruk utsätter sin fysiska och psykiska hälsa för allvarlig fara, löper en uppenbar risk att förstöra sitt liv eller kan befaras skada sig själv eller någon närstående.

Du beskriver själv att du inte har något missbruk, men att du dricker alkohol på helgerna. Då du har fått diagnos levercirros, så är din lever skadad och fungerar inte längre som den ska. All konsumtion av alkohol är skadlig för dig.

Det kan vara så att den som har gjort anmälan till socialtjänsten har en oro för att den alkoholkonsumtion som du har allvarligt påverkar dig och din hälsa. Socialtjänsten har att utreda ditt bruk eller missbruk och hur detta påverkar dig. Vidare ska du erbjudas vård på frivillig väg i första hand, men om ditt bruk av alkohol fortsätter och allvarligt utsätter din hälsa och ditt liv, kan LVM vara tillämplig i ditt fall. Om du inte frivilligt går med på att komma till läkarbesök kan socialtjänsten begära biträde av polis så att du blir hämtad in för en undersökning. Socialtjänsten kan inte kräva att du ska blåsa tre gånger om dagen, men det kan vara ditt sätt att visa att du inte brukar alkohol.

Vänligen

Soctanterna