Framtida pensioner

Socialtjänsten får väl inte tvinga / pressa folk att ta ut framtida pensioner ?.

Jonte
2024-03-16 11:41

Hej!

Rätten till bistånd prövas utifrån både den ekonomiska situationen och vad den enskilde själv gör för att bidra till sin försörjning, exempelvis genom arbete.

Om en person har svårigheter att försörja sig själv men har förmögenhet, sparade medel, fonder, ägodelar av större värde eller andra värden som kan realiseras, så har personen själv ett ansvar att använda dessa för sin försörjning innan det yttersta skyddsnätet via socialtjänsten är tillämpligt. Detta kan innebära att ett privat pensionssparande kan behöva användas tidigare om det är möjligt. Se dom 2024-02-02, Kammarrätten i Stockholm avd 02 mål nr 5842-23.

Socialstyrelsen har i sin handbok om ekonomiskt bistånd uttalat att den enskilde genom socialförsäkringsförmåner och andra ersättningar först ska ansöka om sådana för sin försörjning, men att det dock inte ska tillämpas undantagslöst och anger bland annat att den som fyllt 61 år bör inte vara tvungen att utnyttja möjligheten att göra uttag i förtid på sin ålderspension före 65 års ålder. Se vidare dom 2010-05-04, Kammarrätten i Stockholm avd 02 mål nr 7470-09.

Ett beslut om ekonomiskt bistånd kan alltid överklagas till Förvaltningsrätten.

Vänligen

Soctanterna