Granska socialtjänstens journal

Jag är mamma till en son med särskilda behov som fått LVU.
Anledningen påstås vara psykisk misshandel och utredningen är absurd då journalen gör tydligt att det inte existerar något sådant, jag är tvärtom en varm och bra mor men är besvärlig för kommunen.
När jag yttrade att jag gjort en DO -anmälan om bristande tillgänglighet i skolan kom LVU till.
Min fråga är, var kan jag vända mig för att få en granskning av socialtjänstens journal? Jag begärde ut en för drygt en månad sen och en till nyligen. På den tiden har saker plockats bort helt, mail är bortplockade, informationen ändrad och man har överhuvudtaget inte beaktat journaler eller frågat vårdgivare om min sons behov. Man har bara frågat efter mina brister och fått svaret att jag är en bra mamma.
Det är ingen idé att försvara sig mot påhitt så därför känns processen i förvaltningsrätten meningslös. Min son far väldigt illa och jag har alla nödvändiga bevis för att kunna ifrågasätta utredningens rättssäkerhet.
Var vänder jag mig för att få en opartisk bedömning av hur en utredning gjorts?
Min tanke är att det mest logiska är att överklaga beslutet och anlita en jurist i den processen.
Juristen kanske inte är expert på socialtjänstens arbetsgång och dokumentation. Var kan jag vända mig? Jag utgår inte från att det blir kostnadsfritt.

Kakan
2024-03-15 19:23

Hej!

Det verkar som att du och din son har hamnat i en besvärlig situation. Vi förstår att du arbetat för att din son, som har särskilda behov, ska få rätt till den hjälp och det stöd som han och familjen behöver. Istället har detta bidragit till att en anmälan inkommit till socialtjänsten som agerat i ärendet och omhändertagit din son enligt LVU.

Du beskriver att socialtjänsten och dess handläggare har tagit bort delar att journal som du tidigare tagit del av och efterfrågar rättssäkerheten i handläggningen. IVO, Inspektionen för Vård och Omsorg, är den myndighet som granskar bland annat socialtjänsten att de följer lagar och regler som gäller. Precis som du påtalar så ska utredningen som genomförs vara rättssäker och ske skyndsamt. Länken nedan är till IVO:

www.ivo.se

Om du däremot inte är nöjd med beslutet som Förvaltningsrätten beslutat, om att din son vårdas enligt LVU så behöver detta beslut överklagas. Du/ni ska ha erbjudits ett offentligt biträde inför förhandlingarna för att få hjälp och stöd i processen. Detta finns lagstadgat i 39 § LVU.

Vänligen

Soctanterna