Inkomstdeklaration

Hej! Om man ska göra en ny ansökan om försörjningsstöd, när är då "brytpunkten" för att visa inkomstdeklaration? Alltså, om jag söker försörjningsstöd i januari måste jag visa deklarationen för två år före. Men om jag vill söka försörjningsstöd för maj och skatten har betalats ut, kommer jag då få visa inkomstdeklaration för året innan? Eller, när byts året ut liksom?

Alex
2024-03-13 21:56

Hej!

När det gäller din fråga kring hur man beräknar försörjningsstödet och hur vilken / vilka inkomstdeklarationer den sökande ska visa så finns det att läsa om i Socialstyrelsens allmänna råd om ekonomiskt bistånd 2013:1. Där står bl.a, följande:

-Socialnämnden bör i regel beräkna ekonomiskt bistånd utifrån de inkomster hushållet hade kalendermånaden före den månad som beräkningen avser. Inkomster som hushållet har fått tidigare bör i regel inte påverka beräkningen, om de inte var mycket höga eller avsedda för en viss längre tidsperiod, tex ett avgångsvederlag.

-Socialnämnden bör dock kunna ställa större krav på ekonomisk planering av en person som har vetat om att den egna inkomsten kommer att upphöra och tidigare har mottagit ekonomiskt bistånd.

Detta innebär att en ekonomisk tillbakaräkning kan göras om du tidigare har uppburit ekonomiskt bistånd och därmed är insatt i regler kring vad som gäller.

Avseende visande av deklaration finns det ingen generell regel om detta, det som man är skyldig att uppvisa är vilka inkomster och utgifter den sökande har och har haft. Hur långt som inkomster och andra ekonomiska tillgångar ska räknas beror på storleken av dessa och om den sökande borde haft kunskap om hur länge dessa tillgångar ska räcka. Överskjutande skatt räknas som inkomst och räknas med vid handläggningen av sökt försörjningsstöd.

Eftersom bedömningen gällande ekonomiskt bistånd är individuell så rekommenderas du att kontakta den socialtjänst som du tillhör för att ta reda på vad som gäller just i ditt fall avseende deklarationer mm.

Vänligen

Soctanterna