Exman betalar inte lösöre

Hej

Jag har nyligen flyttat ifrån min man, vi ligger i skilsmässa som snart är klar. Vi har haft ett hus tillsammans vilket vi gjort bodelning på så han har köpt ut mig. Det vi inte hade med i bodelningen var frågan om lösöre. Vi har två barn 12 och 15 år och planeringen är att de skall bo varannan vecka. Jag har fått med mig soffbord och vardagsrumsmatta, några fönsterlampor och två pallar. Jag har också fått med mig en servis, bestick stekpanna och kastrull. Inget annat. Min exman har varit oerhört kontrollerande och svartsjuk och sa att han inte kunde acceptera att jag ville skiljas. När han sen "gick med på det" så var det på ett villkor och det var att barnens rum skulle lämnas orörda och det sa jag ja till. Jag menade givetvis att han sen skulle ersätta mig för möbler. Så menar tyvärr inte han. Han säger att han kan ge en liten summa så jag skulle kunna köpa sängar till barnen och till mig, typ 3000 kr styck, samt att han kan betala mig 4000 kr för en soffa men sen är det stopp. Han säger att om jag vill ha ett jävla sminkbord så får jag köpa det själv. Fast det är till dottern, det är ju inte till mig. Hur som helst så har jag tänkt att jag skall säga till honom att jag behåller båda barnbidragen året ut som kompensation för att jag inte ersätts för lösöre, jag har trots allt rätt till ersättning för allt jag lämnat kvar i huset och som jag inte längre har tillgång till. Kostar trots allt massor att bygga upp ett nytt hem. Gör jag fel som behåller barnbidragen själv?? och genom det låter honom "betala av". Kan tillägga att han tjänar 10 000 kr mer än mig i månaden och har en bra inkomst, problemet är att han spelar en hel del.

Mia
2024-03-13 10:45

Hej!

Det låter som en svår situation ni befinner er i där ni genomgått en skilsmässa, gjort en bodelning men inte klargjort vad som gäller för lösöre.

Det du frågar om regleras av äktenskapsbalken. Vi kan tyvärr inte rådgöra dig gällande detta och får hänvisa dig till att ta kontakt med en jurist som bättre kan svara på dina frågor.

Är det så att situationen påverkar ert samarbete kring barnen är vårt råd att vända sig till familjerätten i kommunen där ni bor för stöd i form av exempelvis samarbetssamtal.

Vi hoppas ni ska kunna reda ut situationen så att båda blir nöjda utifrån förutsättningarna.

Vänligen,

Soctanterna