Deposition inneboende

Hej. Jag hyr ett rum och skulle ha betalt en månad deposition samt en hyra när jag flyttade in. Detta var ok med socialtjänsten i Eslöv när jag förklarade upplägget, de sa att de endast betalar 1månad deposit. Sedan fick jag februari beviljat, men inte hyra och deposition då min hyresvärd hade skrivit på fel rad så fick inkomma med kontraktet i efterhand och få det utbetalt separat. Sedan fick jag inga svar eller utbetalning veckan efter det fick jag reda på att handläggaren haft sportlov och sedan vecka där efter varit sjuk. Undertiden hade jag bott 1månad utan att ha betalat varken hyra eller deposition. Uppehälle för mars betalades utav Malmö och mars hyra betalades in, innan Feb hyra och deposition hade utbetalats från Eslöv ( anledning att Eslöv var involverade var att det var där jag var folkbokförd sist innan jag utvandrade, och är nu tillbaka, boendet är alltså i Malmö ) sedan fick jag nu till svar att de betalar ut hyran 1 månad men att deposition kan de ej godkänna då jag är inneboende. Min hyresvärd som jag hyr av vill fortfarande ha depositionen som vi hade kommit överens om. Vad har jag för chanser att överklaga beslutet? Vad säger socialtjänstlagen om deposition vid inneboende / hyra utav rum i lägenhet. Mvh Nicklas

Nicklas
2024-03-12 10:51

Hej!

Tack för din fråga.

Vi förstår att det blivit svår situation för dig när du först fått information om att du skulle beviljas kostnaden för depositionen men att du sedan fått avslag på din ansökan gällande detta.

Vi kan tyvärr inte uttala oss om chanserna du har om du överklagar beslutet till förvaltningsrätten. Men är du missnöjd med beslutet så är det den möjligheten du har, alltså att överklaga beslutet, och det är det vi kan råda dig till.

Vad gäller vad socialtjänstlagen säger om deposition vid inneboende finns det inget specificerat gällande detta. Socialtjänsten har att bedöma om hyran bedöms som skälig och enligt de riktlinjer för ekonomiskt bistånd som råder i Eslöv står att läsa att huvudregeln är att deposition/förskottshyra inte beviljas men att en individuell prövning alltid måste göras. Vid särskilda skäl kan bistånd till depositionshyra beviljas till exempel på grund av bostadslöshet och/eller skulder.

Du hittar riktlinjerna här:
https://eslov.se/wp-content/uploads/riktlinjer-for-forsorjningsstod-och…

Vi hoppas att situationen ska lösa sig till det bästa för dig.

Vänligen,

Soctanterna