Fråga om återförening med förälder som tidigare missbrukat

Hej,

För 8 månader sedan tog vi som familjehem emot ett barn på 10 månader som har föräldrar med missbruksproblem.
Mamman har ensam vårdnad men är inne i djupt narkotikamissbruk så hon träffar inte barnet sedan den omhändertogs när den var 3 månader.
Biologiska pappan dök upp som gubben ur lådan då barnet var var 1,5 år. Barnet träffade pappan i dagarna och det gick bra så vi antar att det kommer bli umgänge 1 gång i månaden efter detta.
Vi är tredje hemmet där barnet bor och har knutit an till. Barnet kallar oss sina föräldrar och känner inte till något annat.

Pappan har uppehållstillstånd i Sverige sedan 10 år tillbaka men har aldrig haft en inkomst utan bara missbrukat narkotika och begått narkotikarelaterade brott så som stölder, innehav mm
Sedan ett år tillbaka har pappan ej utfört något brott och idag är han drogfri och arbetstränar men har i förövrigt inget familjenätverk mm.

-Pappan vill nu ha delad vårdnad med mamman. Hur stor chans är det att pappan får delad vårdnad om mamman vill det?
- Socialtjänsten har uppgett att detta är en stadigvarande placering (för hela livet) men att man aldrig vet.
I socialtjänstlagen står det att det krävs varaktiga och genomgripande förändringar för upphörande av LVU. Barnet är Sol placerat idag och Socialtjänsten uppgav att det skulle bli LVU om föräldern inte gick med på placering.

Min andra fråga gäller därför:
Vad krävs för generellt för att pappan ska anses ha genomfört "varaktiga och genomgripande förändringar", d.v.s. hur länge ska man bevisa för socialtjänsten att man varit drogfri, behöver man en fast inkomst, bostad, och ett start nätverk för att kunna få barnet till sig efter en hemtagningsbegäran? Det är svårt att utläsa ur lagen vad praxis/socionomer bedömer som varaktiga och genomgripande förändringar innebär.
- Är det vanligt att ett barn som varit placerat i 7 månader i jourhem och ett år i ett familjehem som den knutit an till, får återförenas med sina vårdnadshavare? (känner till att VÖF måste övervägas efter 2 år i samma familjehem.)

Tacksam för svar.

Mvh
Kajsa

Lena
2024-03-11 13:59

Hej !

Tack för din fråga. I socialstyrelsens meddelandeblad 5/2022 står det om de nya regler som trätt i kraft, sk. Lex Lilla Hjärtat.

“Nya bestämmelser om barnets bästa när vård enligt LVU upphör – lex lilla hjärtat

Inledning Den 1 juli 2022 införs nya bestämmelser i socialtjänstlagen (2001:453), SoL, och lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU. De nya bestämmelserna handlar bland annat om följande.

• Vård enligt 2 § LVU får inte upphöra förrän omständigheterna har förändrats på ett varaktigt och genomgripande sätt.

• Obligatoriskt att överväga flyttningsförbud vid upphörande av vård av barn i familjehem.

• Obligatoriskt att följa upp barnets situation när tvångsvården upphör.

• Övervägande av vårdnadsöverflytt efter två år i samma familjehem.

• Drogtest av vårdnadshavare eller förälder inför umgänge vid vård med stöd av 2 § LVU.

• Drogtest av vårdnadshavare inför prövning av om vård med stöd av 2 § LVU ska upphöra.”

Om pappan vill ha gemensam vårdnad om barnet med mamman så blir det lättare om mamman samtycket till det. Samtidigt ska ett sådant beslut vara gynnsamt för barnet och att förutsättningar för att föräldrarna gemensamt ska kunna vårda barnet vara uppfyllt.

Att socialtjänsten sagt att det är en stadigvarande placering betyder inte att det är det, men att utifrån de förhållanden som rådde när barnet blev placerar så kunde det vara mest troligt.

För att det ska vara frågan om en genomgripande förändring så ska det vara mer än mindre förbättringar och att dessa håller i sig över tid. Hur den aktuella socialtjänsten bedömer detta är det svårt för soctanter att ha synpunkter på. Det har genom förändringen i lagstiftningen “Lex Lilla Hjärtat” tydliggjorts ett behov av ökat skydd för placerade barn i den situation som Du beskriver. Det är också därför som socialnämnden nu efter redan två år ska pröva frågan om vårdnadsöverflytt.

Hoppas att det var svar på dina frågor,

Vänligen

Soctanterna