Våld i hemmet

Min pappa använder våld i hemmet, vad gör jag som ungdom

Nikki
2024-03-09 22:48

Hej!

Vad bra att du hör av dig, det är många gånger svårt att ta steget att börja prata om våld som förekommer hemma!

Alla barn och ungdomar har rätt till en uppväxt fri från våld. Detsamma gäller även vuxna då ingen ska behöva utsättas eller bevittna våld, varken fysiskt eller psykiskt våld. När vuxna använder våld är det också viktigt att veta att det aldrig är barnens fel. Och det är inte något man som barn eller ungdom kan eller ska lösa själv. De vuxna som använder sig av våld behöver många gånger hjälp från andra vuxna professionella för att sluta slå.

Socialtjänsten kan erbjuda både stöd och skydd till barn och vuxna när det förekommer våld i hemmet. Ett ärende blir aktuellt på socialtjänsten antingen genom att en ungdom eller förälder ansöker om stöd alternativt om det inkommer en orosanmälan. Inkommer det uppgifter om våld i hemmet inleder socialtjänsten en utredning. En utredning syftar till att utreda vad du som barn och ungdom behöver för att må bra, men även vad föräldrarna behöver göra för att uppnå detta. Under en utredning tittar socialtjänsten också på om det finns stöd som socialtjänsten kan erbjuda familjen, både barn och föräldrar.

Om det är allvarligt våld som pågår är det viktigt att ringa polisen via 112, då det är polisen som har möjlighet att stoppa akut våld. Gör man det brukar även polisen meddela socialtjänsten om vad som hänt.

Det är viktigt att du som ungdom får prata om vad som händer hemma och hur det får dig att må. Du kan exempelvis vända dig till en kurator på skolan, en vuxen du litar på eller till BUP. Kuratorn och BUP har anmälningsplikt vilket innebär att även de har en skyldighet att kontakta socialtjänsten om de blir oroliga för dig. UMO (ungdomsmottagningen) kan man också gå till för att prata om det som sker hemma. Till UMO kan man både gå på inbokade samtal och skriva i deras chattfunktion.

Det är en jobbig situation som barn att avslöja för andra om det händer något jobbigt i ens hem. Kanske är man rädd för att det ska bli värre om man berättar eller kanske man är rädd för att såra eller göra sin förälder besviken. Kom ihåg att det aldrig är ditt fel eller ansvar att hålla våldet hemligt utan det är viktigt att berätta för att kunna få hjälp.

Jag länkar nedan kontaktuppgifter till socialtjänstens barnmottag i Malmö. Dit kan du ringa anonymt om du vill fråga mer om socialtjänsten. Dit kan du även ringa för att ansöka om stöd om du bor i Malmö, annars ringer du till socialtjänsten i den kommun du bor. Jag bifogar också UMO:s kontaktuppgifter om du skulle vilja prata med någon annan om hur din hemsituation får dig att må.

Barnmottagen Malmö: 040–345500

UMO: https://www.umo.se/

Du är alltid välkommen att skriva igen om du undrar något mer, önskar dig lycka till och tycker det var ett modigt första steg du tog med din fråga till oss!

Vänligen

Soctanterna