Utredningstid

Dom hörde knappt av sig på alla 4 månader, gjort kanske 5 samta samtal sammanlagt,. sen helt plötsligt 3 dagar innan utredningstiden skulle ta slut, görs en polisanmälan och nu är den förlängd. Men dom har inget plan framöver, inga krav på vad jag ens Kan göra för att förbättra , och dom vägrar säga när den nya utredningen ska vara färdig(sista datum). Är det okej? Vad säger lagen?
Får man bo ihop om anmälan gäller en bonus förälder? (Inget grovt vålds/sexuellt brott) och barnen ca 7år även önskar?

MvG
2024-03-09 16:16

Hej!

Vad tråkigt att höra att du upplever att du/ni inte haft tillräcklig kontakt med handläggare under utredningstiden. Vad gäller barnutredning är tiden som längst 4 månader innan utredningen ska vara färdigställd. Utredningstiden kan i vissa fall förlängas vilket ska ansökas om hos socialnämnden. Ansökan om förlängd utredningstid kan ske i väntan på att uppgifter som är av vikt för utredningen ska inkomma. Det kan vara uppgifter som är begärda av socialtjänsten, uppgifter som inte kunnat inhämtas av olika anledningar eller att nya uppgifter inkommit under utredningstiden som därmed förändrar frågeställningen i utredningen.

Du skriver att det gjorts en polisanmälan och vi tolkar det som att det är därför som utredningstiden förlängts. Du undrar samtidigt om bonusföräldern fortsatt kan bo kvar i familjen. Om polisanmälan rör bonusföräldern vilket har resulterat i en polisanmälan ska socialtjänsten skyndsamt ha gjort en skyddsbedömning på uppgifterna som inkommit.

För att socialnämnden ska få förlänga utredningstiden krävs särskilda skäl. Nämnden behöver då fatta ett beslut och ange en ny tidsfrist inom vilken utredningen ska vara klar. Exempel på situationer som skulle kunna motivera en förlängning kan vara en polisutredning som socialtjänsten behöver ta del av. Vi hänvisar dig att prata med ditt barns handläggare för mer specifik tid för både förlängning samt den nya tiden för färdigställande av utredningen. Ni som vårdnadshavare har rätt att få information om detta.

Under utredningstiden bör det kommuniceras vad som framkommer och bedömningar som görs, allt för att det ska vara tydligt för alla berörda. Det kan handla om både risk- och skyddsfaktorer samt bedömningar utifrån dessa. Vidare ska socialtjänsten, om det framkommer att det finns behov av insatser, föreslå dessa under utredningstiden.

Vi tänker att det är viktigt att du pratar med ditt barns handläggare eller någon annan ansvarig, exempelvis chef, för att få svar på dina frågor då det är av vikt för ökad tydlighet, minskad oro och för att kunna få till ett samarbete med socialtjänsten under utredningstiden.

Vänligen
Soctanterna