Boende med skulder

Hej,
Min sambo och jag har brutit upp (hon har träffat en ny på annan ort). Vi har barn tillsammans och är i fullt samförstånd hur vi skulle vilja göra (att sambon flyttar ihop med sin nya partner och att vi delar vårdnaden av barnen 50%, en vecka i taget). Problemet är att hon har betanm, aktiva skulder och får lönen utmätt av KF. Hennes nya partner (och som inte har något ekonomiskt bagate) bor på annan ort men har inget jobb utan har precis avbrutit sina studier (har dock utbildning som ger jobb). Om hon skulle få ett jobb så har hon ingenstans att bo. Min sambo kan inte få kommunal bostad pga aktiva skulder, och många hyresvärdar nöjer sig inte med deposition eller ens borgenär. Situationen är ohållbar då vi båda vill gå vidare med våra liv (som vänner och med gott samarbete runt barnen). Jag själv har ordnad ekonomi och vill undvika att stå som borgenär då det kan fläcka ned mitt kreditbetyg och påverka min möjlighet att få uppdrag (är konsult) i fall där man behöver göra en säkerhetsbedömning/bakgrundskontroll. Min sambo har varit i kontakt med den lokala socialtjänsten och har inte kunnat få något stöd då hon har jobb och inte någon form av missbruk, och då barnen har det bra här hemma. Det kan ta år innan hennes ekonomi är sanerad. Den information jag fått kräver dessutom att den som bor i bostaden är den som står på den, så jag kan t.e.x. inte hyra två bostäder och låta dem bo i en. Jag har inte råd att köpa en bostadsrätt som jag hyr/lånar ut till dem. Vad gör man?

Moment22
2024-03-07 11:50

Hej!

Det låter verkligen som en svår nöt att knäcka, särskilt om det är svårt att hitta lägenhet/boende på orten dit din f.d. sambo vill flytta. Tyvärr tror jag inte det finns mycket mer jag kan råda henne till än att leta, söka, annonsera och kontakta ideella organisationer. Kanske leta i kranskommuner och hos privata hyresvärdar, efter tillfälliga uthyrning och kortare kontrakt!

Socialtjänsten har generellt sett inte ansvar för att erbjuda bostad. Det låter som om du verkligen vill försöka hjälpa till, men det låter också klokt i att inte gå in som borgenär. Kanske finns det någon hyresvärd som kan tänka sig en deposition och kortare kontraktstid? Vad gäller de specifika villkor som gäller för hyresgäster kan ni till exempel rådfråga Hyresgästföreningen. Det är riktigt tufft när man har utmätning via Kronofogden, det begränsar en på många områden.

Hoppas att det löser sig för henne och för er!

Vänligen,

Soctanterna