Uppföljning av placering

Hej!
Jag har barn som är placerade enl lvu sen 1 år tillbaka.

I somras hade vi ett gemensamt uppföljningsmöte där socialtjänsten, familjehemmet och vi vårdnadshavare närvarande.
Under mötet bestämdes ny tid för uppföljning som skulle bli 3 månader senare.
Men precis då bytte socialtjänsten ut ansvarig handläggare och uppföljningen ställdes in.

Nu fyra månader senare är det bestämt att vi ska ha uppföljningen.
Socialtjänsten har åter en gång bytt ut ansvarig handläggare, alltså två gånger på väldigt kort tid.
Vill tillägga att är två vårdnadshavare men vi är separerade.
Uppföljningen som vi ska ha nu är bara för mig och socialtjänsten.
Pappan ska ha ett eget möte samma vecka och familjehemmet ska inte vara med alls.

Med all respekt, jag vill inte ha svar som, ta upp detta med din handläggare osv... och jag vet att det finns ärende då det inte är lämpligt att ha gemensamma möten av olika anledningar. Men det finns inget som hindrar i vårt ärende.
Har tagit upp detta med hur många handläggare som helst på socialtjänsten..

Det jag vill veta är:
●Har jag som vårdnadshavare rätt att kräva ett gemensamt möte där alla närvarar.
För mig är det oerhört viktigt att familjehemmet är med då vi även ska göra upp en ny planering för umgänge osv.
●hur mycket får familjehemmet bestämma gällande beslut som rör barnen?
-kan dom ex bestämma att ta barnen till logoped på egen hand utan att vi vårdnadshavare har fått va delaktiga i det och fått informationen först efteråt.
●hur mycket får familjehemmet bestämma och hur stort inflytande har de när det gäller umgänge osv?
●Tredelat föräldraskap betyder väl att det ska finnas en samverkan mellan soc, familjehem, och vårdnadshavare. Och att dessa tre har ett gemensamt ansvar för barnen och ska försöka enas kring beslut som rör barnen?

Tacksam för era svar

Mamma som undrar
2024-03-05 18:24

Hej.

Du beskriver på ett tydligt sätt vad du vill ha svar på. Vi ska inte ge dig rådet att ta upp med handläggare, förstår att du redan har koll på det.

Du undrar om du har rätt att kräva gemensamt möte. Både ja och nej. Du har rätt att kräva samtidigt som socialtjänsten också har rätt att planera utifrån hur de anser att det blir bäst. Utifrån detta kan de bli flera möten, eller så behöver någon av er ändra uppfattning. Det finns ofta anledning till att möten kan bli bättre beroende på vem som deltar. Så även om du har rätt att kräva, innebär det inte att du ensam kan styra hur det blir. Om socialtjänsten inte går med på gemensamt möte behöver du få förklaring varför, din uppfattning ska journalföras.

Du undrar över hur mycket familjehemmet kan bestämma. Familjehemmet arbetar på uppdrag av socialtjänsten. Dem som har makt att bestämma är ni som vårdnadshavare och socialtjänsten utifrån att ert barn är omhändertaget enligt LVU. I LVU finns 1 § där det står att socialtjänst och vårdnadshavare ska komma överens tillsammans. När ändringar behövs ska vårdnadshavare informeras och frågas vad de tycker om det hela. Men ifall det inte går att komma överens kan socialtjänsten bestämma. LVU är en skyddslag för barn och i de fall där vårdnadshavare inte ser sina barns behov behöver socialtjänsten göra det. Detta står i LVU § 11. Detta innebär att ni ska få information om förändringar, och helst hålla med om nyttan med ex. logoped, men det är okej att socialtjänsten bestämmer att familjehemmet kan ta barnet till logoped.

Du undrar hur mycket familjehemmet har inflytande över och kan bestämma när det gäller umgänge. Som vi skrev i förra svaret är det socialtjänsten som kan bestämma, helst tillsammans med vårdnadshavare. Eftersom det är familjehemmet som är närmast barnet behöver socialtjänsten fråga familjehemmet hur barnet mår före, under och efter umgänge. På det sättet har familjehemmet inflytande på det som sedan bestäms.

Tredelat föräldraskap finns inte i lagtext, utan i Socialstyrelsens riktlinjer för hur samverkan runt ett placerat barn bör se ut. Du har rätt i att det menas med att det ska finnas samverkan, och att det ska gå att få till förståelse för vad som blir bäst för just detta barn. Det är något som ska arbetas för, men även om samverkan är viktig är barnets behov viktigast och ska stå i centrum.

Vi hoppas du fått svar på dina frågor

Vänligen

Soctanterna