Hot från vh

SOLplacering. Vh vill att barnet flyttar hem. Verkar inte förstå att hen godkänt placeringen. Lågbegåvning bla som diagnos hos vh. Vill inte samarbeta med soc för att visa att hen kan ta hand om placerad. Placerad bodde hos denna vh 4 mån efter födsel sen flyttade placerad. Dålig anknytning. Umgänge 1 ggr veckan om vh orkar. Placerad nu 4 år. Nu uttrycker vh att hen tänker ta hem barnet på annan väg och strunta i soc då denne inte vill samarbeta med soc regler. Hot mao. Kan detta leda till LVU istället för SOL?

Famhem
2024-03-04 23:22

Hej!

Det låter som om du är familjehem för ett barn med vad du beskriver en vårdnadshavare som tackat ja till att barnet är placerat men nu överväger att låta barnet flytta hem igen.

Soctanter kommenterar inte enskilda ärenden men kan ge lite allmängiltiga kommentarer.

Om ett barn av socialtjänsten bedöms vara i behov av vård utanför det egna hemmet på grund av brister i barnets hemsituation / miljö och vårdnadshavaren / föräldern inte samtycker till detta kan barnet beredas vård med stöd av LVU § 2 (Lagen (1990:52) om särskilda bestämmelser om vård av unga). För att detta ska vara möjligt att tillämpa ska det föreligga en påtaglig risk för skada för barnets hälsa och utveckling och att vårdnadshavaren / föräldern inte samtycker till frivilliga insatser.

Om ett barn vårdas i ett familjehem mer än tre år ska socialnämnden överväga om en ansökan om att en överflytt av vårdnaden för barnet ska göras till familjehemmet. Detta regleras i 6 kap. 8§ FB (föräldrabalken). Om ett barn stadigvarande vårdas och fostras i ett annat hem än föräldrarnas och det är uppenbart bäst för barnet att det rådande förhållandet ska bestå, ska socialnämnden ansöka till rätten om att vårdnaden för barnet ska övergå till den eller de som barnet vårdas av.

Vi hoppas att detta är lite svar på dina frågor,

Vänligen