Passar jag som socionom?

Hej!

Jag håller på att plugga upp mina betyg och ska snart bestämma mig för vad jag ska göra resten av livet och jag funderar på att vidareutbilda mig till socionom. Specifikt för att kunna jobba som socialsekreterare på barn/unga och familj.

Jag är pragmatisk som person samtidigt som jag har väldigt hög empati och förståelse för andra människor samtidigt som jag inte är rädd för att "sätta ner foten".

På tidigare arbetsplatser har det största problemet främst varit att jag varit uttråkad samtidigt som jag känner att mitt jobb inte fyller någon högre funktion.

Det som oroar mig mest och gör att jag tvekar för att bli socionom är inte arbetsbelastningen eller risken för utbrändhet. Tvärtom är det huruvida enformigt och "byråkratiskt" jobbet är.

Är socionom yrket "spännande"? Och tror ni att jag hade passat för det?

Matti
2024-03-03 20:28

Hej!

Roligt att du är intresserad av att arbeta som socionom och specifikt som socialsekreterare på barn och ung.

Arbetet som socialsekreterare är sällan enformigt. Det innehåller en del “byråkrati” men också mycket spännande och givande möten med människor i många gånger påfrestande och allvarliga situationer. Vidare samarbete och samverkan med andra myndigheter som skola, polis, sjukvård, kultur och fritid mm.

Även samverkan med idéburna verksamheter/föreningar förekommer. Det är ett många gånger varierande arbete. Ett genuint intresse för andra människor och en förmåga att förstå andra människor olika livsvillkor är viktiga i socionomyrket, men också förmågan att på ett respektfullt sätt utföra sitt uppdrag och ibland fatta beslut som går emot andra personers uppfattning.

För att vidare utröna om du passar för yrket så är ett råd att du pratar med någon i som arbetar som socialsekreterare för lite mer kännedom om yrket.

Vänligen

Soctanterna