Får det va så här?

Jag är arbetslös på grund av psykisk ohälsa och är väldigt begränsad i mitt arbetssökande. Har tidigare haft aktivitetsstöd men får inte ha det då jag fyllt 25 och redan haft det i mer än 450 dagar. Blev hänvisad att söka försörjningsstöd men fick avslag då dom ansåg att jag hade ett överskott. Detta är alltså på grund av att jag för 3 månader sen hade CSN och fått vissa Swish betalningar. Jag visste inte då att jag skulle behöva söka försörjningsstöd, hade jag vetat de så hade jag försökt att spara mer av mitt CSN. Men det fick jag för 3 månader sedan. Jag kommer inte att kunna söka försörjningsstöd på 4 månader pågrund av att dom anser att jag har ett överskott. Men jag har 0 kronor på kortet och räkningar att betala. Provade att söka om akuta matpengar men fick avslag där också. Hur ska jag kunna betala mina räkningar när jag inte har några pengar och inte kommer att kunna söka försörjningsstöd på 4 månader. Jag vet inte vad jag ska ta mig till. Är väldigt orolig för hur det ska gå för mig. Jag vill inte hamna i skuld. Även om dom anser att jag skulle ha planerat min ekonomi bättre kan dom göra såhär? Lämna mig med noll kronor i flera månader så jag inte ens kan betala mina räkningar? Jag bor hemma hos mina föräldrar men dom har inget försörjningsplikt eftersom jag är så pass gammal. Jag brukar betala hyra och mat hemma. Vet inte hur länge dom kommer vilja ha kvar mig hemma om jag inte kommer få några pengar. Hjälp mig! Vet inte vad jag ska göra. Tycker det känns orimlig att dom ska lämna mig helt utan pengar i fyra månader. Jag äger som sagt noll kronor och har räkningar att betala. Det finns inget annat bidrag jag kan söka. Vad ska jag göra?

Hjälp mig!
2024-03-01 21:56

Hej!

Det låter som du hamnat i en svår situation.

Det stämmer att socialtjänsten tittar på inkomster tre månader tillbaka när man ansöker om försörjningsstöd.

Du skriver att du inte kunnat förutse att du skulle bli beroende av försörjningsstöd och att om du förutsett, hade försökt spara av de inkomster du tidigare fått.

Vi tänker att du kan prova att skriva ned historiken avseende dina tillgångar tre månader tillbaka, samt de utgifter du haft och be om en ny prövning alternativt överklaga det beslut du fått. Beslutet ska du ha skriftligt och du ska också kunna få hjälp på socialtjänsten att överklaga.

Du skriver också att du ansökt om akuta matpengar. Det framgår inte varför du fått avslag även på detta. Du har också rätt till ett skriftligt separat beslut. Du har möjlighet att ansöka akut varje dag och besluten måste då omprövas vid varje ansökningstillfälle.

Det framgår inte hur din situation är nu; om du studerar eller är anmäld på Arbetsförmedling och söker arbete. Som studerande har man inte rätt till ekonomiskt bistånd utan förväntas försörja sig genom CSN. Som arbetssökande krävs det att man är inskriven på Arbetsförmedlingen samt kan redovisa ett antal arbeten man sökt. Antalet som krävs kan du fråga din handläggare om.

Hoppas din situation löser sig!

Vänligen

Soctanterna