Socialen misshandlar mina barn psykiskt

Våra barn har tagits under ett LVU som är felaktigt. Allt utredarna har skrivit är lögner, förvrängningar av vad som sagts. Vi blir anklagade för saker som inte stämmer. De har inte gjort allt som ska göras och de begår tjänstefel hela tiden. Vi flyttade från en stad till en annan för att ge barnen ett bättre liv, bättre förskola, då den förra gjorde en massa orosanmälningar som var helt befängda, dessutom har de brustit i tillsynen så dottern råkade ut för en olycka i april. Vi flyttade och nästan direkt började hända enorma framsteg, allt var positivt, tills en dag när soc ringer och säger att de tagit barnen från förskolan, i en annan kommun än deras egen. De har inte gjort något hembesök i nya bostaden och gjorde ett precis innan vi flyttade, mitt i flyttkaoset. De blir förda till en komplett främling som påstås ha god hand med barn, även med diagnoser, men enligt samtalet vi fick från soc idag, säger det motsatta till vad den sk utredaren påstått. Våra barn har autism och sonen ADHD, de är unga än och har inte fått det på papper, men grannen under oss som jobbat i socialpsykiatrin säger att det är solklart och den här situationen soc satt honom i är skadligt för honom. Idag fick vi meddelande om att de tänker separera barnen därför de är på varandra. Eftersom de inte pratar än, så är det deras sätt att tala om att de är ledsna och arga. Socialen har 3 veckor på sig att komma hit för att se hur vi bor och intervjua oss, vilket de sa att de tänker de inte göra. Vi kan komma dit för att säga våra åsikter, men det kommer inte ändra sig. De har gjort tjänstefel från början. Koncentrerar sig på saker som skett en gång och får det att låta som det är jämt. Att vi har ryggskott jämt t.ex. Inte en gång har de intervjuat oss eller besökt oss, utan gått på rykten. De vänder min Aspergers diagnos emot mig och påstår en massa lögner att jag inte låter soc hjälpa, fast vi haft familjestöd och de har berömt oss hela tiden. Att jag vägrar barnen vård. Är jag som varit på alla vårdbesök om jag inte varit sjuk el när det andra barnet också haft en tid så jag och barnens pappa fått ta ett varsitt besök. De misshandlar mig och barnen psykiskt och jag känner att barnen är i fara pga socialen brist på kunskap av diagnoser, då jag blev av med äldsta dottern pga socialen vände min diagnos emot mig och påstod att jag sov med en pistol under huvudkudden. Jag fattar inte ens hur sånt här farligt folk ens får jobba inom socialtjänsten. Anser mina barn är i livsfara och det pga inkompetenta utredare som mer bryr sig om makt och pengar än barnens välmående.

Orolig mamma
2024-03-01 16:56

Hej!

Du beskriver en mycket tuff och svår situation. Soctanter kommenterar inte enskilda ärenden men kan kommentera mer allmänt.

Om barn omhändertas enligt LVU (lagen om vård av unga) är det en domstol, förvaltningsrätten som fattar det beslutet efter en förhandling där både föräldrar/ vårdnadshavare och barn har rätt till egna juridiska ombud. Socialtjänsten (socialnämnden) gör en ansökan till domstolen enligt LVU, men det är sedan förvaltningsdomstolen som fattar beslut om ett barn skall vårdas mot vårdnadshavarnas vilja. Till grund för förvaltningsrättens beslut ligger socialtjänstens utredning, det som vårdnadshavarna anför, hur barnens ombud ställer sig mm.

Om förvaltningsrätten fattar ett beslut som någon av parterna inte är nöjd med kan beslutet överklagas till högre instans, kammarrätten.

Om part (vårdnadshavare) är missnöjd med hur socialtjänsten handlagt ärendet och då inte beslutet, kan part vända sig till IVO (inspektionen för vård och omsorg) och begära en granskning av hur ärendet handlagts. Part kan också göra anmälan till JO (justitieombudsmannen) om man anser sig felaktigt behandlad av en myndighet.

Vi hoppas att er situation blir bättre för er

Vänligen

Soctanter