Bristande innehåll för beslut om Utredningshem.

Hej min sambo har en dotter som är placerat enligt LVU 2§ för tre år sedan detta efter en våldtäkt hon varit med där vårat psykiska mående påverkade våran föräldrar förmåga på ett mycket negativt sätt.

Efter tre år bestämde vi oss för att skaffa ett biologiskt barn, vi var insiktsfulla nog att arbeta förebyggande för att inte hamna där igen, vi hade dessutom redan 2 år innan på ärjat insatser för en förändring så stödet har hållt på länge.

Vi sökte tillslut stöd av Socialtjänstlagen för att få ett beslut från öppenvården om föräldrastöd vilket vi alla var överens om vad mycket positivt.

Aurorabarnmorska, kuratorer, psykiatrin, BVC, kontaktpersonen som ska hjälpa oss förstå varför det första barnet är placerat,BB, Förlossningen, Specialistmödravården, traumabehandlare, unga föräldragruppen ja alla var överens det fanns ingenting som tyder på att det skulle finnas skäl för varken oro eller brister.

Väl på BB ringde sekreteraren och meddela att man bedömt att vi omgående måste åka på Utredningshem baserat på att det finns gamla uppgifter på att vi haft brister i vår föräldrarförmåga i samband med första barnets utredning för tre år sedan istället för att i hämta färska uppgifter.

Alla våra kontakter som följt oss och BB är mycket förvånade när Soc dock upp och personalen på BB förklarade att det inte fanns någon oro och att planeringen för oss är kontrollerad utifrån bestämmelser från BVC.

Jag ringde direkt till Socialstyrelsen som förklarade att deras riktlinjer till kommunen är att förvaltningslagen ska gälla och att varje barn ska utredas individuellt och att bedömningar ska vara separerade från varandra.

Vi vågade dock inte säga emot sekreteraren trots att vi hade allt på våran sida för rädslan att hotas med LVU. Vi mår just nu så otroligt dåligt som tur är så får vi massor av stöttning från BB som vi är öppna och ärliga med jag känner direkt att jag inte vågar hålla i mitt barn för att hon inte ska känna av min stress.

Min fråga är får man använda gammalt underlag för bedömning av ett nytt ärende på det sättet, jag är tveksam det känns som att jag utpressades till samtycke men vågar inte ändra mig då jag inte längre kommer anses som trovärdig.

Vem har rätt Socialstyrelsen eller två enskilda sekreterare snälla hjälp oss.

Orolig Pappa
2024-02-29 21:14

Hej!

Du beskriver en situation där du/ni har en stor oro och rädsla samt många frågor som ni behöver få besvarade av socialtjänsten.

I detta forum kan vi inte besvara frågor i individärenden utan enbart generellt. Vi vill starkt råda er att vända er till de socialsekreterare som föreslagit att ni ska genomgå en utredning på utredningshem. Det för att ni ska känna er trygga med varför och vad socialtjänsten har för frågeställningar som de önskar få besvarade.

Vid en inledd utredning ska det upprättas en utredningsplan. Anledningen till utredningsplanen är att det ska vara tydligt för alla berörda vad som ska utredas, hur utredningen ska genomföras och under vilket tid. Allt för klarhet och tydlighet.

Om det finns en bra kommunikation och tydlighet ökar det tryggheten vilket underlättar samarbetet gällande utredningen.

Du beskriver att ni har genomgått insatser tidigare för att stärka ert föräldraskap, vilket är positivt. Vidare att de kontakter ni har i dag inte har någon oro och stöttar er i er oro, vilket också är positivt och ger en signal om att tidigare insatser har gett positivt resultat.

När socialtjänsten inleder utredning gällande ett barn är det antingen utifrån att det inkommit en oro eller en ansökan. Om ni föräldrar inte har ansökt tolkar vi det som att det är utifrån en oro och att socialtjänsten föreslår att ni som familj ska genomgå utredning på utredningshem.

Precis som du har fått svar av Socialstyrelsen ska alla utredningar vara individuella och utgå från det barn som utredningen gäller.

Då din sambos barn tidigare omhändertagits av socialtjänsten på grund av bristande föräldraförmåga kan det finnas grund att utreda föräldraförmågan eftersom ni nu fått ett barn. I ditt brev framgår inte om din sambos barn fortsatt är omhändertagit av socialtjänsten vilket i så fall kan vara en anledning till oro, eller om det upphört.

För att du/ni inte ska oroa er och uppleva att ni “tvingas” samtycka till insatser är det av största vikt att ni pratar med era socialsekreterare. Det för att ni ska känna er trygga, vilket precis som du skriver återspeglar sig i ert samspel med ert barn.

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor!

Vänligen

Soctanterna