Hemska föräldrar

Mitt barn har en vän (14 år) vars hemförhållanden är vidriga. Ibland får hen inte komma hem och har i perioder tvingats sova i en källare och även utomhus. Det händer också att hen nekas mat. Hen har tidigare varit familjehemsplacerad men beskriver den perioden som väldigt hemsk med sinnessjuka regler osv. Barnets familj får familjebehandling via soc men hen berättade idag att hen absolut inte vågar vara ärlig mot behandlarna av rädsla för att återigen placeras hos olämpliga människor eller långt från Malmö. Hen upplever inte att behandlarna kan se igenom föräldrarnas falskspel gentemot dem eller att de förmår inse allvaret i situationen: "de vill bara få behandlingen avklarad och höra att allt är bra så de kan avsluta ärendet". Om barnet skulle vara uppriktig om sin situation inför soc så skulle hen bestraffas.
Nu undrar jag vad som kan göras?? Går det att hitta ett familjehem i Malmö som såväl barnet som en vuxen hen har förtroende för får godkänna/lära känna innan placering?

Bekymrad vuxen
2024-02-28 18:54

Hej!

Tack för din fråga, det låter som en väldigt svår situation för ditt barns vän.

Du beskriver att barnet varit placerad i familjehem utifrån brister i omsorgen från föräldrarna, men att barnet inte trivdes där och att hen nu är rädd för att berätta sanningen om hur hen har det hemma då hen är rädd för att återigen hamna i ett familjehem där hen inte trivs i.

Det är såklart inte är bra om barnet inte känner att hen kan uttrycka hur hen har det hemma utifrån rädsla för placeringen. Det är viktigt att barnet känner att hen kan prata med behandlarna utan rädsla för placering för att de ska kunna stötta barnet och föräldrarna på bästa sätt. Men det låter som att barnet anförtror sig till dig och pratar med dig om hur hen har det hemma vilket är bra.

Det är tråkigt att barnet har en så dålig erfarenhet av sitt tidigare familjehem. Det vi kan säga är att om det är aktuellt med en familjehemsplacering görs en matchning mellan barn och familjehem för att barnets behov ska matcha med de förutsättningar som familjehemmet har. Det är svårt för oss att uttala oss om detta kan vara i närheten av Malmö då vi inte kan uttala oss i enskilda ärenden och vi inte har all information. Vi kan heller inte uttala oss om det går att få till en planering där barnet kan få träffa familjehemmet innan placering. Det beror på hur föräldrarnas inställning till placering är och hur situationen i familjen ser ut om det finns möjlighet för detta.

Det vi kan säga är att barnet har rätt till information om familjehemmet och att socialtjänsten ska ta hänsyn till de åsikter barnet har utifrån ålder och mognad. När ett barn fyllt 15 år krävs samtycke från både barnet och föräldrarna för att en placering ska kunna genomföras på frivillig väg. I det här fallet säger du att barnet är 14 år och då krävs inte samtycke från barnet men hänsyn ska ändå tas utifrån ålder och mognad.

Utifrån det du beskriver låter det som att barnet kanske har förtroende för dig. Det vi skulle råda dig till i så fall är att prata med barnet om att möjligtvis hjälpa hen i kontakten med socialtjänsten. Du kan utgöra ett stöd till barnet för att hen ska kunna framföra hur hen har det hemma och det som oroar hen inför en eventuell placering.

Om du efter att ha pratat med barnet, fortfarande upplever en oro, så har du möjligheten att göra en orosanmälan till socialtjänsten. Om du vet vad handläggaren heter kan du göra anmälan direkt till denne. Annars kan du kontakta Barnmottagen i Malmö stad på 040-34 55 00. Deras telefontider hittar du på https://malmo.se/Bo-och-leva/Stod-och-omsorg/Kontakta-socialtjansten.ht…

Vi hoppas du känner att du fått svar på din fråga och att det situationen blir bättre för ditt barns vän.

Vänligen

Soctanterna