Försörjningsstöd Överklagan.

Hej soctanter. Börja med att säga att vilken toppensida detta är, ni e grymma.
Jag har en fråga, har sedan länge levt på försörjninggstöd och har haft och har jätteproblem med mina tänder. Min mun måste i stort sett bytas ut och fick ett kostnadsförslag i nov på ca 80.000 kr. Jag har självklart ont ständigt, mkt infektioner och svårt att äta och leva ett socialt liv, är bara 34 år och har nu äntligen det tryggt om mig eft missbruk och annat. Är nu drogfri sen 2006. Men Ansökte om detta på försörjningsstöd och fick avslag så jag överklagade till förvaltningsrätten men då lämnar man ju in till försörjningsstöd så skickar de vidare? Detta gjorde jag 28 nov-2012. så mina frågor är:
1. varför lämnar man in till försörjningsstöd när man överklagar till förvaltningsrätten , är det för att de ska ha en " chans till" och ändra beslutet innan det går t förvaltningssrätten?
2. Hur lång tid tar det innan man ska få ett beslut el överhuvudtaget få veta om det är hos förj.stöd el förv.rätten? En annan hade 3 v på sig att överklaga.
Tack så jättemkt. mvh Emma

Emma
2013-01-30 12:32

Hej!

Roligt att sidan kan vara till hjälp och vår förhoppning är att kunskap om sidan sprids. Lagen är inte helt tydlig med vilka tider som gäller förutom att, som du skriver, överklagan ska ha inkommit inom tre veckor. Mer om kommunal handläggning finns att läsa i Förvaltningslag (1986:223) lagtexten kan du hitta via länken nedan

https://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19860223.HTM

I förvaltningslagens §7 står det att varje ärende där någon enskild är part skall handläggas så enkelt, snabbt och billigt som möjligt utan att rättsäkerheten eftersätts.

Det står inte någon exakt tid men, så snabbt som möjligt, vilket i princip betyder omedelbart eller senast inom den eller de närmaste veckorna. Detta gäller överklagande av beslut eftersom det är myndighetsutövning mot enskild. Om socialtjänsten inte ändrar sitt beslut så ska överklagan skickas till Förvaltningsrätten. Hos förvaltningsrätten finns heller inga tidsgränser och de ska följa samma lag, det vill säga förvaltningslagen.

Förvaltningsrätten har möjlighet att prioritera de ärenden som har behov av snabb handläggning. Hur lång tid handläggningen är på förvaltningsrätten beror på hur stor ärendemängd det är för tillfället och vilken prioritet ärendet har. Vid den senaste kontakten var handläggningstiden på förvaltningsrätten 4-6 månader.

Det kan vara en god idé att du noga följer ditt överklagande om socialtjänsten inte har ändrat sitt beslut. Om din överklagan har gått vidare kan du kontakta förvaltningsrätten för att få reda på var i processen ditt beslut finns. Telefonnummer och adress till förvaltningsrätten finns i länken nedan

https://www.forvaltningsrattenimalmo.domstol.se/

Du kan självklart också kontakta din socialsekreterare för att ta reda på vad som händer med din överklagan.

Hoppas att du får ett beslut inom en rimlig tid.

Vänligen

Soctanterna

Har läst inlägg förr om hur efterblivna "socialsekreterare" på f-stöd kan vara och kan inget annat än nu hålla med. Fått avslag för att jag inte registrerade mig på AF direkt efter utbildning, men jag var inte helt klar med utbildning så hade något att göra kvar.

Socialistsekreteraren: "Det får du göra på fritiden. På dagtid ska du vara anmäld på arbetsförmedlingen och söka arbete."

Då sade jag att ja jag har sökt jobb (lämnade in lapp med 24 gjorda ansökningar) men det finns nästan ingenting som jag är behörig att söka eftersom jag inte har erfarenhet osv och jag vet att de ej kommer att svara som jag har sökt eftersom jag varit tvungen att söka ändå, och jag måste bli klar med de moment jag har kvar i utbildningen som ska göras klart, så att jag kan söka jobb sen som utbildningen syftar till.

Socialistsekreteraren: "Men har du csn?".

Nej sa jag ju, utbildningen är ju avslutad på högskolan men har en del efter som ska göras färdigt".

Socialistsekreteranen: "Vi lämnar inte försörjningsstöd vid studier så det får du inte hålla på med på dagarna."

En sån idiot, totalt maskinell, som visade noll sympati. Hur resonerar de på f-stöd? Att folk ska tigga? I såfall, varför läggs det inte ner?
Kan tillägga att detta inte var i Malmö, men har sett många skriva om vilket bemötande de fått på många håll i Sverige och efter att själv har blivit bemött så, så kan en bara inse att detta är system som begagnas allmänt av personal på f-stöd i Sverige.

Så ska det komma tiotusentals flyktingar som vill just till Sverige för de vill inte vara kvar i Turkiet eller i länder där omkring. Mest män som betalat för att komma hit, medan de fattigaste är kvar. Nu stormas det i media om att Sverige ska hjälpa dom som har betalat smugglare för att komma hit. Hur mycket pengar kommer de att få?

Risken är att folk börjar undra om kommunerna vill spara in när svenskar söker f-stöd med tanke på att kommunerna kommer att bli skyldiga att ta emot flyktingar och "flyktingar", som då kommer att kosta. Det är väl så. Hursomhelst. På f-stöd gillar de inte de som studerar, eftersom de vill straffa det, så säg inte emot det. Och de beter sig som att arbetsförmedlingen ger jobb till alla. Alla vet att det inte är så. Man måste ha kontakter, erfarenhet eller utbildning för att få jobb. Det är inte arbetsförmedlingen som förmedlar jobb i Sverige. Det sker på andra håll.

Hej!

Vi förstår om du är frustrerad och känner dig överkörd av socialtjänsten. Du uppfattar beslutsfattaren som sympatilös. De beslut som fattas av socialsekreterare på myndigheten ska följa socialtjänstlagen samt de riktlinjer som finns för beslutsfattande angående försörjningsstöd i Malmö. Ibland kan det tyvärr verka som om att socialsekreteraren kan uppfattas som känslolös och kall.

Vid studier beviljas bara undantagsvis försörjningsstöd. Alla som ansöker om försörjningsstöd ska göra allt de kan för att hitta en egen försörjning. Ett av kraven är regelbunden kontakt med arbetsförmedlingen. Där du bland annat får hjälp med en planering av ditt arbetssökande.

Du undrar också hur mycket de som söker asyl får i bidrag. På migrationsverkets hemsida finns information bland annat om dagersättning.

Bor den sökande på en av Migrationsverkets anläggningar där fri mat ingår är dagersättningen:

•24 kr/dag för vuxna ensamstående

•19 kr/dag per person för vuxna som delar hushåll

•12 kr/dag för barn t.o.m. 17 år (fr.o.m. tredje barnet halveras bidraget)

Har den sökande eget hushåll och sköter matinköpen själv är dagersättningen:

•71 kr/dag för vuxna ensamstående

•61 kr/dag och person för vuxna som delar hushåll

•37 kr/dag för barn upp till 3 år

•43 kr/dag för barn 4–10 år

•50 kr/dag för barn 11–17 år (fr.o.m. tredje barnet halveras bidraget)

Förutom mat ska dagersättningen också räcka till kläder och skor, sjukvård och medicin, tandvård, hygienartiklar, andra förbrukningsvaror och fritidsaktiviteter.

Vänligen

Soctanterna