Kan sambon bo kvar

Hej!

Vi ska separera och är sambos. Båda står på hyreskontraktet. Kan även den som har låg inkomst ta över kontraktet om den efter separationen måste ansöka om försörjningsstöd för att ha råd att bo kvar. Är det upp till hyresvärden att godkänna detta eller har man rätt oavsett att stå kvar själv på kontraktet utan tillräcklig inkomst även om man då måste ansöka om försörjningsstöd?Situationen är ohållbar och det finns barn med i bilden som drabbas. Har ej gemensamma barn. Personen utan inkomst och som då kanske måste bo kvar har inga egna barn.

Samboseparation
2024-02-24 13:36

Hej!

En separation är oftast jobbigt för alla inblandade och framförallt om det inte sker i samförstånd om hur det ska lösas.

Det smidigaste och bästa för alla är att parterna kan komma överens, vilket du skriver att så är inte fallet.

Vid ett upphörande av samboskap i deras gemensamma bostad och bohag kan det delas via en bodelning. Det innebär att boet ska delas upp efter vissa rättsliga principer som dokumenteras och undertecknas av er båda.

Vem som har rätt att bo kvar beror på flera olika omständigheter som barn, bodelning mm. Vi utgår från att ni har skaffat lägenheten tillsammans då ni båda står på kontraktet. Då är det den som bäst behöver lägenheten som har rätt till lägenheten efter en separation. Det gäller oavsett vem som står på hyreskontraktet.

Därefter måste hyresvärden godta hyresgästen som tilldelas lägenheten vid exempelvis en bodelning, eller om ni kommer överens. Vi kan inte svara på möjligheterna om hur hyresvärden godkänner att försörjningen sker via försörjningsstöd eller inte.

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor och att det löser sig till det bästa!

Vänligen

Soctanterna