Akut nöd

Hej! Mina styvbarnbarn har råkat ut för en tråkig sak. P g a att deras föräldrar gått på försörjningsstöd länge har dom även råkat ut för ett tillfälle där dom inte hade mat att sätta på bordet. Dom har då utnyttjat en vänninas erbjudande om att handla på krita och så har det fortsatt månad efter månad. Då deras välgörare blev avstäng från att handla på krita hade de precis betalt en skuld till henne på 7000kr. När dom sedan, när dom var helt utan mat, vänder sig till försörjningsstödet med en akut förfrågan om matbistånd så blir dom nekade p g a att de betalt skulden. Dom gjorde ju detta för att dom trodde att dom skulle få fortsätta att handla. Får försörjningsstödet handla så gentemot mina styvbarnbarn och har dom stöd i lagen för det? Ska man inte hjälpa folk som inte har mat att lägga på sina barns tallrik?

Svärfar
2024-02-22 13:52

Hej!

Vi förstår att dina styvbarnbarn är i en svår situation och att det är svårt när som du skriver, deras föräldrar inte har pengar till mat.

Soctanterna kommenterar inte enskilda ärenden. När det gäller rätten till försörjningsstöd så ställs det en del krav för att man ska erhålla detta. Den sökande ska göra allt den kan för att försörja sig själv genom att söka arbete, delta i utbildningar, praktikarbete mm. Vidare ska man som sökande prioritera sin hyra och mat och andra nödvändigheter med de pengar som finns, före att betala skulder. Socialtjänsten kan göra en nödprövning om det är så att pengar borde finnas men ändå inte gör det. Är den sökande inte nöjd med ett beslut har man rätt att överklaga beslutet. Hur man gör det ska den sökande fått information om i en så kallad besvärshänvisning.

Vi hoppas att situationen löser sig.

Vänligen

Soctanterna