Blodprover??? M,M

Hej satt på ett telefonmöte med socialen och det har då framkommit att socialen känner oss inte och därför vill spåra om vi sitter och dricker alkohol och framkommer att dom ska ta blodprover hur våran kropp mår??nu till min fråga.om man inte har sina barn i hemmet och tar en öl eller två på en helg får vi föräldrar dricka i huvud taget när barnen är på LVU??och får socialen spåra alkohol med blodprover för det känns som att dom spionerar hur mycket när hur var vi dricker?även fast vi dricker två gånger i månader(3.5%öl) så menar dom på att vi är alkoholister.jag sa till dom att dom har inte rätt att kalla oss för alkoholister bara för vi tar en eller 2 öl på en helg.vad är grunden till detta att dom tar blodprover??jag har körkort och är väldig rädd att socialen ska ta mitt körkort om nu dom tar blodprover.för jag tror att dom tar både alkohol och drog tester på en gång,men som dom sa per telefon så utesluter dom droger på oss.vart framkommer detta att vi får hem våra barn när dom tar blodprover??

Lilla jag
2024-02-13 23:17

Hej!

Din fråga gäller tester avseende ditt/era alkoholvanor då era barn är omhändertagna enligt LVU.

Vi kan inte gå in i enskilda ärenden och kan bara svara generellt på frågor som ställs här.

Socialtjänsten kan inte tvinga er att lämna test avseende alkoholvanor eller drogtest. När socialtjänsten begär detta så är det för att det kan finnas en misstanke om att det finns ett risk- eller missbruk och det är något som påverkar barn negativt. Vi förstår att det kan kännas jobbigt och upplevas som att man blir stämplad, att det kan kännas integritetskränkande. Men det vi kan råda er är att lämna de tester som socialtjänsten vill att ni ska lämna och samarbeta med dem.

Vi kan inte svara på vart det står att ni skulle få hem era barn om ni lämnar proverna. Men om barn är omhändertagna enligt LVU och placerade utanför hemmet så ska det finnas en vårdplan. I vårdplanen ska det framgå vad som krävs för att vården enligt LVU ska kunna upphöra och vad som krävs för att barnen ska kunna flytta hem igen.

Vi hoppas du fått svar på dina frågor!

Vänligen

Soctanterna