Tvingad till Maria Ungdom?

Hej! Jag är 17 år och missbrukar olika droger, dock mest cannabis men dricker också en hel del alkohol. Jag prostituerar mig för att få pengar, knarkar och dricker på skoltid i skolans lokaler med mina kompisar samt har enligt Soc och skolan ett "destruktivt umgänge". Skolan är även extremt oroliga för mig och Socialtjänsten "skickade" mig till Maria Ungdom. Har visat några positiva urinprover på cannabis på Maria Ungdom de senaste veckorna. Det var lite om min bakgrund.

Både Soc, skolan och mina föräldrar vill att jag går till Maria Ungdom och dom kommer även att skicka alla mina urinprov till skolan då dom vill veta om jag är drogfri eller inte. Men grejen är att jag verkligen inte vill gå till Maria Ungdom mer. Känner inte att det hjälper mig någonting. Tänker berätta detta för både Soc och Maria Ungdom men undrar vad konsekvenserna kan bli av att jag vägrar?

Så jag undrar, kan man bli tvingad till Maria Ungdom av Soc, skolan eller Maria Ungdom själva? Kan lägga till att jag just nu inte har LVU, men undrar om det skulle kunna tänka sig bli aktuellt om jag vägrar de öppna insatserna? Vet att ni inte kan gå in i individuella ärenden men undrar verkligen!!

hej
2024-02-12 21:17

Hej!

Du beskriver att du tar droger, dricker och säljer sex. Du träffar också andra personer som de vuxna tänker är destruktiva för dig. Sammanlagt innebär det här att de vuxna omkring dig är allvarligt oroliga för dig. Det verkar också som att de vuxna samarbetar, dvs pratar med varandra om hur du mår och skola, socialtjänst och föräldrar vill samma sak, att du ska bli drogfri, ha bra vänner och sköta skolan.

Vi kan förstå att det finns oro, det du beskriver är allvarligt var för sig, och när det läggs ihop blir det ännu farligare. Det är bra att det finns vuxna omkring dig som reagerar och vill ge dig andra sätt att ha ditt liv.

Du undrar över är om du kan bli tvingad till drogtest. Det går inte, du behöver lämna frivilligt. Vilka konsekvenser det kommer att bli om du vägrar kan vi inte svara på. Allmänt gäller att om det ska användas LVU behöver socialtjänsten först visa att man har försökt på frivillig väg, utan att det fungerat. Så att du vägrar använda Maria ungdom är något som kan komma att läggas till, men vi kan inte svara på om det blir aktuellt för just dig.

Du skriver vad du inte vill, det är också viktigt att du funderar över vad du vill. På det sätt du beskriver det som händer i ditt liv verkar det som att du förstår att det finns oro för dig. Droger ändrar ens sätt att tänka och känna, på sikt kan droger ta över vilka val man gör så förmågan att göra kloka val minskar. Om du klarar av det råder vi dig att ge Maria ungdom en chans till, det är svårt att sluta med droger och personalen där vet hur det är och vad som behövs.

Vi hoppas att du fått svar på dina frågor, lycka till med dina val i livet.

Vänligen

Soctanterna