Finns det något bostadsbidrag eller bostadstillägg för vuxen arbetslös med aktivitetsstöd

Min väninna, 52 år, ensamstående utan barn har aktivitetsstöd och har sökt bostadstillägg genom Försäkringskassan och väntar på svar som kan ta upp till 3 månader.

Hon har aktivitetsstöd som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen och jag är rädd att hon blandat ihop det med aktivitetsersättning som vad jag har kunnat läsa mig till är något helt annat, dvs för de med handikapp under 25 år.

Hon har väldigt låg dagersättning och ligger flera tusen under nivån för socialbidrag för levnadskostnader, hyra, el.

Jag tror att hennes enda möjlighet att få ersättning är genom ekonomiskt bistånd och är rädd att hon går och väntar på något som kommer att bli avslag. Jag förstår att det tar emot att vända sig till socialtjänsten men råder henne till att söka tid där. Enligt uträkningar via hennes inloggning på Försäkringskassan skulle hon vara berättigad till 4000kr i bostadsbidrag i månaden.

Har det kommit någon ny regel för arbetslösa med aktivitetsstöd eller är det som jag befarar att ekonomiskt bistånd är enda möjligheten för henne att få hjälp?

Kompis som försöker hjälpa
2024-02-07 20:35

Hej!

Vad fint att du försöker hjälpa till!

Vi är tyvärr inte insatta i Försäkringskassans regler vad gäller aktivitetsstöd eller aktivitetsersättning.

Vi rekommenderar att du/ni vänder er till en handläggare på Försäkringskassan, för att få exakt information.

Det finns alltid möjlighet, om inte Försäkringskassan kan tillgodose det ekonomiska behovet, att ansöka om kompletterande försörjningsstöd på socialtjänsten.

Man har också möjlighet att ansöka på socialtjänsten om förskott på medel som utbetalas av Försäkringskassan senare, det vill säga t.ex. bostadstillägg. Det belopp som utbetalats av socialtjänsten under handläggningstiden på Försäkringskassan, betalas då tillbaka till socialtjänsten. (Återkrav enligt 4 kap 2 § SoL).

Vänligen

Soctanterna