Nekas ek bistånd till hyra - soc hänvisar 25-årig kvinna att bo kvar i föräldrahemmet?

Hej!
Gäller en kvinna som är 25 år, inskriven hos AF inom ramen för etableringsprogrammet. Hon har tidigare bott hos föräldrarna och då betalat en liten del i hyra till dem. Hon har nu flyttat till egen lägenhet i en annan, närliggande kommun. Av gamla kommunen XX beviljades hon vid flytt ek bistånd för hyran av lägenheten för första månaden. Nya kommunen YY ger nu avslag på ansökan om bistånd till hyran med motiveringen: "YY socialförvaltning gör bedömningen att du genom din flytt från kommun XX till kommun YY har fördyrat dina kostnader. YY socialförvaltning gör även bedömningen att det saknas särskilda skäl som styrker att du skulle vara förhindrad att bo kvar som inneboende i XX kommun." Fråga: har hon inte rätt att flytta till en egen lägenhet, i en annan kommun? Kan soc kräva att en vuxen 25-årig kvinna ska bo kvar i föräldrahemmet? Kan de neka ek bistånd till hyran på denna grund? Har hon inte som vuxen kvinna rätt att bo i en egen lägenhet, att inte vara hänvisad till beroende av sina föräldrar och tvungen att bo med dem? (Övrig info: Föräldrarnas lägenhet har 2 sovrum, kvinnan har delat sovrum med sin 20-åriga bror. Det har inte funkat så bra vare sig med familjen eller brodern. Vet inte om det har någon betydelse i sammanhanget?) Hur som helst känns det rimligt att överklaga beslutet. Tacksam för input!

Ideell stödperson
2024-02-07 18:19

Hej!

Tack för din fråga!

Utifrån din beskrivning av din väns situation, låter det egendomligt att socialtjänsten i den nya kommunen avslår ansökan om ekonomiskt bistånd.

En anledningen till att den nya kommunen skulle kunna ha synpunkter, är om hyran överskrider det maxbelopp kommunen har för bostadshyra för en person.

Vi rekommenderar er att överklaga beslutet. Observera överklagningstiden (inom 3 veckor efter fattat beslut).

Inledningsvis kan man kontakta chefen på ekonomiskt bistånd i den nya kommunen för att ge dem möjlighet att ändra beslutet.

Lycka till!

Vänligen

Soctanterna