Tvinga barn att prata med socialen

Hej
Vi fick en orosanmälan då barnens pappa hade luktat alkohol när han hämtade Min dotter. Vi har nu gjort slut och han har flyttat ut. Socialen vill träffa barnen vilket jag vägrar då jag vet att detta kommer traumatisera dem och de kommer tycka det e väldigt jobbigt. Förstår inte varför de ska behöva lida när de inte gjort nånting. Dr när med mig och vi mår bra. Vad händer om jag inte låter dem träffa barnen ? Böor jag polisanmäld ? Kan de ta barnen ifrån mig?

Nati
2024-02-07 11:17

Hej

Din situation verkar inte vara lätt, Vi förstår att det känns jobbigt både med separationen från barnens pappa och orosanmälan utifrån hans alkoholbruk. Soctanterna kan inte vägleda i ditt specifika ärende men svarar gärna generellt.

När orosanmälningar upprättas måste socialtjänsten göra en så kallad förhandsbedömning i syftet att se om familjen är i behov av stöd av socialnämden. I förhandsbedömningsfasen bjuder man in barnets vårdnadshavare för ett samtal där man går genom själva anmälan. Under förhandsbedömningen har ni möjlighet att berätta på hur ni ser på anmälan. Ibland vill man även inhämta barnens synpunkter om det är möjligt. Är det så att föräldrarna inte ger sitt samtycke kan inte nämnden tvinga er.

Tvångsåtgärder kan däremot användas mot föräldrarnas vilja i de fall då det är uppenbart att barnet är i akut fara. Vi vill att du ska få med dig att socialtjänstens uppdrag inte är att rycka upp barnen från sina föräldrar, utan uppdraget handlar om att erbjuda stöd för att möjliggöra för barnet att ha goda uppväxtvillkor. Även om det är jobbigt just nu så råder vi dig att försöka närma dig detta med öppenhet och prata öppet med socialtjänsten om din rädsla kring hur barnen kommer att reagera vid ett sådant samtal.

Hoppas att svaret gav dig tillräckligt för att komma vidare på ett bra sätt!

Vänligen

soctanterna