Fråga

Om man bor i familjehem, har fyllt 18 år & gått klart gymnasiet, kan man då välja själv att flytta hem till en förälder eller måste man få ett ja från Soc först? Hur funkar sånt?

Funderaren
2024-02-06 12:58

Hej!

Du beskriver att du har fyllt 18 år, gått klart gymnasiet och funderar på att flytta hem igen. Vi vet inte om du är familjehemsplacerad enligt SoL (socialtjänstlagen) eller LVU (lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga) som är två olika lagar som fungerar på olika sätt. Vi försöker förklara skillnaden för dig på bästa sätt här nedan.

Kortfattat betyder det att en placering enligt SoL är frivillig, vilket gör att barnets vårdnadshavare har mycket att säga till om och i praktiken kan avbryta placeringen när som helst. Om man är över 18 år och placerad enligt SoL så kan man själv välja att avbryta placeringen när som helst.

LVU är däremot en tvångslagstiftning och innebär att socialtjänsten med andra ord tagit över vårdansvaret för barnet eller ungdomen. Är man omhändertagen enligt LVU §3 så måste vården avlutas innan den unge fyllt 21 år. Med paragraf 3 menas att man är omhändertagen på grund av att man själv utgör ett hot mot sin hälsa och utveckling, eller som vissa utrycker det, barnets egna beteende är det som lett till ett omhändertagande. Är barnet omhändertaget enligt §2 så behöver vårdens avslutas innan barnet fyller 18. Är man omhändertagen enligt paragraf 2 så är man det på grund av brister i barnets hemförhållanden, eller så kallat barnets miljö.

Vi på soctanterna svarar enbart generellt och har tyvärr inte möjlighet att svara hur det skulle kunna se ut i just ditt fall, oavsett vilken placeringsform du har råder vi dig att prata med din socialsekreterare som kommer att kunna ge dig ett bättre svar utifrån just din situation.

Vänligen

Soctanterna