Barn med funktionsnedsättning

Hej, jag har en dotter som bor hos sin mamma på annan ort. Dottern har fyllt 18 år och jag har betalt underhåll för henne på ca 5000 kr per månad. Eftersom hon var inskriven på gymnasium har jag fortsatt betala underhåll även efter 18 årsdagen vilket jag ju ska göra så länge hon studerar. På grund av sin ADHD/Autism har hon svårt att gå i skolan och anpassningar har inte hjälpt. Hon gick två veckor på gymnasiet och slutade sedan gå dit, vilket i princip innebär att hon slutat. Jag har trots det fortsatt att betala underhållet under två års tid, men kan nu fundera över om min dotter, som ju är myndig, inte borde ansöka om försörjningsstöd och anmäla sig till arbetsförmedlingen. Hon har för avsikt att söka sig till en annan och mer anpassad skolform till hösten för att kunna läsa in gymnasiet. Mina frågor:
1. Vilka möjligheter till stöd kan hon få från socialtjänsten?
2. Ska jag fortsätta betala underhåll eller är det försörjningsstöd som är aktuellt?

Moltas
2024-02-05 21:07

Hej!

Din fråga gäller vilket stöd din dotter kan få från socialtjänsten och om du ska betala underhåll för din dotter.

En förälder är försörjningsskyld för sitt barn, som fyllt 18 år, så länge som denne är inskriven på en gymnasieutbildning, dock som längst tills det att den unge fyllt 21 år.

Vi kan inte säga exakt vad det finns för möjligheter till stöd som din dotter kan få då det kan variera utifrån vilken kommun man bor i. Det din dotter bör göra är att kontakta socialtjänsten i den kommun hon är folkbokförd. Om din dotter vill det, kan du eller någon annan anhörig kanske vara henne behjälplig om hon inte klarar av att ta kontakten själv?

Huruvida du ska fortsätta betala underhåll eller ej är en fråga vi rekommenderar att du pratar med Försäkringskassan om.

Men om din dotter är över 18 år och inte inskriven på gymnasiet eller likvärdig utbildning, så kan hon ha rätt till ekonomiskt bistånd till försörjning.

Vi hoppas situationen löser sig till det bästa för er!

Vänligen

Soctanterna