Ekonomi

Är mamma till en 18 åring som lider av psykisk ohälsa sedan många år tillbaka. Varit inskriven på BUP i minst nått år och nu via psykiatrin. Varit inneliggande 1 ggr pga av måendet och vår fråga är HUR får vi hjälp med ekonomin? Hon bor hemma hos mig ( kan inte bo själv pga måendet) Hon har en sjukskrivning pågående och får ut 81 kr/ dag i SGI. Men detta räcker inte till boende, el, egen ekonomi, mediciner med mera. Socialen säger nej då jag och hennes pojkvän har gett henne pengar tidigare vid behov( ses som inkomst)
Vart kan vi vända oss, vad kan man göra? Vi går på knäna med endast 1 inkomst idag.

Mamma till dotter med psykisk ohälsa
2024-02-05 20:23

Hej!

Det låter som ni hamnat i en besvärlig situation.

Soctanterna kan endast svara generellt på frågor och inte gå in i specifika ärenden.

Eftersom din dotter får ersättning från Försäkringskassan tolkar vi det som att hon inte är inskriven i gymnasiet.

Om dottern inte är inskriven i gymnasiet har hon ett eget försörjningsansvar och kan då ansöka om ekonomiskt bistånd och eventuellt räknas som ett eget hushåll och inneboende hos dig.

Att din dotter får ersättning från Försäkringskassan samt fått pengar av dig och sin pojkvän räknas visserligen som inkomst för henne, men hon har rätt att söka igen för att få en bedömning av sitt ärende. Om socialtjänsten avslår ansökan har man möjlighet att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten.

Hoppas att det löser sig på bästa sätt.

Vänligen,

Soctanterna