Flyttförbud lvu

Hej!
Jag har gjort en hemtagningsbegäran och ska snart upp i förhandling då socialen gav avslag på min begäran.
Såg i deras utredning att de vill ansöka om flyttförbud på barnen

Vem bestämmer om det ska bli ett flyttförbud och när bestäms det?
Och hur länge kvarstår det om det blir aktuellt?

Om jag skulle vinna nu och lvu't upphör, är det då helt och hållet socialtjänsten som styr när barnen får lov att komma hem och hur lång tid det ska ta, om det finns ett flyttförbud?

Tack, mvh mamma

Emma
2024-02-04 23:04

Hej!

Din fråga gäller vem som kan bestämma om ett flyttningsförbud avseende barn som vårdas enligt LVU genom socialtjänsten.

Vi kan bara svara generellt på din fråga och inte gå in i enskilda ärenden. Men det lagen säger är att det är den socialnämnd som omhändertagit dina barn som kan ansöka om flyttningsförbud. Det är ett beslut som kan överklagas till Förvaltningsrätten om man som vårdnadshavare inte är nöjd med detta. Socialnämnden ska minst en gång var tredje månad överväga om flyttningsförbudet fortfarande behövs. När socialnämnden anser att flyttningsförbudet inte behövs längre ska socialnämnden besluta att förbudet ska upphöra.

Om vården enligt LVU skulle upphöra så behöver det inte betyda att ett beslut om flyttningsförbud upphör. När ett barn som är placerat i familjehem enligt LVU ska socialtjänsten alltid överväga om ett flyttningsförbud i samband med vårdens upphörande. Socialnämnden behöver bedöma om det finns en påtaglig risk för skada på barnets hälsa eller utveckling om det flyttar hem omedelbart och föräldrarna inte går med på att barnet kvarstannar i familjehemmet under en övergångsperiod.Vi hoppas du fått svar på dina frågor!

Vänligen

Soctanterna