Frågor om lvu

När socialtjänsten vill ansöka om lvu och ska informera vårdnadshavare om detta, ska vårdnadshavaren skriva under om dom samtycker eller inte?

Socialtjänsten har tidigare velat ansöka om lvu på mina barn och de va då väldigt noga med att jag skulle skriva under att jag inte samtycke till detta.

Men denna gången meddelande socialen mig bara att dom kommer ansöka om lvu, dom frågade inte om jag samtycker eller inte.
Är inte detta en rutin??! Måste inte min inställning framgå?

Jag undrar också vilka skyldigheter socialtjänsten har att prata med barnen inför varje beslut dom tar, omprövning/ övervägande.
Eller för övrigt under vårdtiden.

Mina barn har snart varit placerade i ett år och socialen har bara pratat med barnen en gång. Och det va bara nån vecka efter dom kommit till jourhemmet.
Barnen har bott i ett familjehem nu i mer än 8 månader och socialen har inte pratat med dom en ända gång.
Ett av barnen är så pass stor att hen kan prata ordentligt och föra ett samtal.
Men barnens åsikter har aldrig lyfts fram.

Inför lvu förhandling eller om vårdens upphörande, ska barnens ombud prata med barnen?
Måste dom inte det för att kunna föra barnets talan?

Förutom i de fall då barnen omedelbart Måste placerades pga våld missbruk eller liknande, måste inte socialen har prövat allt på frivillig väg först innan det är frågan om lvu?
Lvu ska väl vara en sista utväg?!

Är det okej enligt lag, att det inte finns någon umgänges planering på över 12 veckor mitt under pågående vård?!
Om socialen ska göra om planeringen som fanns om umgänget, får det ta så lång tid tills det finns en ny planering?

Tacksam för svar!

(Ni är till stor hjälp!)

Mamma
2024-02-04 22:51

Hej!

Du har många frågor kring dina barns placering och den vård som beslutats om enligt LVU.

Soctanterna kan endast svara generellt på frågor och har inte möjlighet att uttala sig i specifika ärenden.

Generellt sett bör socialtjänsten inhämta vårdnadshavares inställning till en placering av dennes barn, dvs om vårdnadshavaren samtycker till placering eller inte. I undantagsfall kan socialtjänsten göra bedömningen att det inte är möjligt/lämpligt att tillfråga vårdnadshavaren, men då ska det framgå tydligt i utredningen varför man gjort en sådan bedömning. För att få svar på varför det blivit så i just dina barns ärende råder vi dig att prata med barnens handläggare.

Socialtjänsten har en skyldighet att inhämta barns inställning/uppfattning om sin livssituation och den planering som görs. Hur mycket man kan prata med barnen är beroende av barnets ålder, mognad och utveckling. Om barnet är väldigt litet och inte kan uttala sig är det viktigt att inhämta uppgifter från exempelvis BHV (barnhälsovården), förskola, sjukvård eller andra instanser som har insyn i barnets liv. Detta ska dokumenteras och framkomma i den utredning som görs.

Även om barnet har uttalat sig i frågan innebär inte detta att socialtjänsten kommer att fatta beslut enligt barnets önskemål. Utan socialtjänsten gör en bedömning av vad som är barnets bästa i förhållande till barnets önskemål.

Om ett barn är placerat, oavsett om det är enligt LVU eller SoL, så ska socialtjänsten regelbundet göra uppföljningar avseende vården och om den fortfarande behövs. Detta ska ske minst en gång var sjätte månad och dokumenteras i barnens akt.

Inför en förhandling i Förvaltningsrätten gällande vård enligt LVU tilldelas barnen ett ombud som ska föra deras talan. Hur mycket ombudet kan prata med barnen beror, som tidigare nämnts, på barnets ålder och mognad. Det är dock lämpligt att ombudet träffat barnen och försökt bilda sig en uppfattning om barnens livssituation.

Umgängets omfattning och regelbundenhet ska avgöras av vad som bedöms vara bäst för barnen. Hur man resonerar angående dina barn kan endast barnens handläggare svara på. Hur umgänget regleras och skälen för detta har du rätt att få information om och även det ska dokumenteras i barnens journal.

Grunden är att pröva frivilliga insatser innan en ansökan om vård enligt LVU lämnas in. I vissa fall kan det finnas skäl som gör att man endast prövar någon frivillig insats eller inte prövar alls på frivillig väg. Det finns ingen reglering av hur många frivilliga insatser som ska prövas innan en ansökan om vård enligt LVU, utan socialtjänsten gör en bedömning av om frivilliga insatser är förenligt med barnets bästa.

För mer specifika svar i just dina barns ärende råder vi dig att prata med barnens handläggare.

Hoppas att allt löser sig till bästa.

Vänligen,

Soctanterna