Bistånd till livsavgörande läkemedel utan förmån?

Hej.

Läkemedlet Ozempic är till för att behandla typ 2-diabetes men det har också visat sig fungera mycket bra mot övervikt hos personer som lider av fetma, vilket jag gör.

För att kunna få köpa det till förmånspris och för att kunna nyttja högkostnadsskyddet måste man ha diabetes. Har man inte det, som jag inte har, så kostar en månadsdos inte längre 1042 kr utan nästan 3795 kr.

Är detta något som man kan ansöka om och då beviljat när man har försörjningsstöd?

Tack på förhand.
Fet person.

Fet person.
2024-02-04 20:28

Hej!

Din fråga gäller om du kan ansöka om ekonomiskt bistånd gällande ett läkemedel som inte räknas in i högkostnadsskyddet för dig. Vi förstår att läkemedlet är viktigt för dig och din hälsa.

Vi kan bara svara generellt på din fråga. Grundregeln är att en person alltid har rätt att ansöka om kostnaderna för läkemedel hos socialtjänsten. Sen är det inte säkert att man kan bli beviljad dessa men då kan man överklaga till Förvaltningsrätten som prövar beslutet som socialtjänsten fattat.

Det vi kan råda dig att göra är att prata med din handläggare på ekonomiskt bistånd gällande din situation. Det kan se olika ut i de olika kommunerna för vad man har för riktlinjer när det gäller bistånd till läkemedel som inte ingår i ens högkostnadsskydd.

Vi hoppas din situation löser sig till det bästa!

Vänligen

Soctanterna