Vad innebär det att bli familjehemsförälder?

Ett av mina barn har ett barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, ADHD. Barnet är endast sex år gammalt men medicinerar redan mot ADHD. Jag och barnets farfar kommer bra överens med barnet och med föräldrarna men föräldrarna har svårt att hantera sitt barn. De har två andra, några år äldre, barn också. Jag har förstått att föräldrarna skulle vilja att vi blir familjehemsföräldrar. Vi är lite osäkra på vad det innebär. Själv resonerar jag så att vi kanske hade kunnat haft barnet boende här på vardagarna och så hade det åkt hem på helgerna. Av er erfarenhet, är det en fungerande lösning? Hur gör föräldrarna om dom skulle vilja ha oss som familjehemsföräldrar? För hur lång tid är man familjehemsförälder normalt sett?

Farmor i Skåne
2024-02-04 14:49

Hej!

Vad fint att ni vill engagera er och hjälpa ert barn och barnbarn.

Som mor-/farförälder kan man bli familjehem till sitt barnbarn, vilket föregås av en utredning som socialtjänsten genomför. Detta för att se om man kan möta barnets behov och uppfyller de krav som finns på familjehem. Vad en sådan utredning innebär kan ni få mer detaljerad information om via familjehemssekreterare i den kommun barnet är folkbokfört.

Att vara familjehem innebär i stora drag att gå in i föräldrarnas ställe och se till att barnet får den omvårdnad det behöver inom alla livsområden. Det gäller allt från mat, sömn, trygghet, känslomässig tillgänglighet, stimulans, vägledning, gränssättning etc.

Hur mycket barnet ska vistas i familjehemmet avgörs av vilket behov man bedömer att barnet har. Om det bedöms att det är bra för barnet att vara i familjehemmet på vardagar och hos sina föräldrar under helgen, kan det vara ett sätt att lägga upp det.

Hur lång en familjehemsplacering blir är väldigt individuellt och man gör uppföljningar på placeringen med regelbundenhet för att det ska bli så bra som möjligt för barnet.

Föräldrarna behöver kontakta socialtjänsten i den kommun barnet är folkbokfört och ansöka om familjehemsplacering för sitt barn. Då inleds en utredning om barnet för att göra en bedömning om barnet är i behov av en sådan placering eller inte. Om föräldrarna önskar att ni ska vara familjehem måste de uppge det för socialtjänsten. Då kommer ni att utredas för att bedöma om det är det mest lämpliga för barnet. Det är inte möjligt för Soctanterna att uttala sig om hur detta kommer att gå till i detalj eller om socialtjänsten kommer att bedöma detta som den bästa lösningen för just ert barnbarn.

Socialtjänsten har en hel del andra insatser som de kan erbjuda föräldrarna, om det bedöms vara mer lämpligt för ert barnbarn. Hur utfallet blir i just ert fall kan Soctanterna inte uttala sig om.

Hoppas att ni fått lite tips på hur ni och barnets föräldrar kan gå vidare.

Vänligen,

Soctanterna