Kan jag neka mitt barn att träffa mig?

Hej!

Jag har 2 barn med 2 olika fäder.

Det stora barnets pappa har gjort flertalet orosanmälnigar på mig, vilka alla har lagts ner!

Nu har min stora sagt till pappan att jag spricker och tvingar henne äta gammal mat. Vilket självklart inte är sant!

Så då gjorde pappan en orosanmälan till på det...

Men nu till min fråga!

Jag känner att det inte kan fortsätta så här, då det tär för mycket på mig.
Min stora sa till socialen att hen vill fortsätta precis som det är (alltså varannan vecka), men kan jag neka hen att komma till mig, då det blir för mycket påfrestningar för resterande familj att inte veta om det kommer dyka upp flera anmälningar.

Till saken gör att det alltid är jag som vänder ut och in på mig för att få hans liv/ aktiviteter att rulla på.

Pappan kan i regel aldrig köra eller vara med på aktiviteter. (Läs: han vill/ orkar inte).

Jag står för de fasta utgifterna så som försäkring, mobil, sparande, 90 % av aktiviteters kostnader, m.m.

Detta har pågått i snart 4 år och jag håller på att gå sönder att få ett samtal från socialen 1 gång/ halvår.

Jag har börjat känna att det är bättre att hen inte kommer, för då finns det inget att bli anmäld för! Vad för rättigheter har jag som förälder i denna fråga?

Vad händer om jag säger att jag inte vill att hen ska vara hos mig överhuvudtaget?

En orolig mamma
2024-02-03 09:01

Hej!

Det låter som du har hamnat i en jobbig situation med ditt barn och hens pappa och vi förstår att oron påverkar dig negativt.

Av vad vi förstår utifrån din fråga så har ni föräldrar gemensam vårdnad och barnet bor varannan vecka hos er. Vi tolkar det vidare som att barnet är nöjd med detta upplägg trots att hen säger saker som pappan sedan anmäler.

Om den finns en oro från pappans sida, så är det hans skyldighet att göra orosanmälningar, vilket du säkert är medveten om. Du skriver dock att alla anmälningar “lagts ner” utan vidare åtgärder, vilket borde innebära att socialtjänsten inte har någon oro för hur ditt barn har det hos dig.

Vi råder dig att prata med socialtjänsten om hur detta påverkar dig alternativt kontakta familjerätten för att få råd kring hur du kan hantera situationen. I kommunen ska det finnas möjlighet till samarbetssamtal mellan föräldrar för att komma till rätta med saker som inte fungerar i samarbetet kring barnen.

Som vårdnadshavare har du såväl skyldighet som rättighet att fatta beslut kring barnet bl a gällande var barnet ska bo. Det vi funderar över är om du bedömer att det är för ditt barns bästa att enbart bo hos sin pappa eller om den lösning ni har nu är bäst för barnet. Om nuvarande lösning är det bästa för ditt barn tror vi att det vore bra om du och pappan fick hjälp att tillsammans komma fram till hur ni ska samarbeta för att undvika denna typ av situationer.

Hoppas att det löser sig på bästa sätt.

Vänligen,

Soctanterna