Vad gäller vid övervakat umgänge?

Hej,
Skriver i förtvivlan och tänker jag kan ställa frågan först och sen berätta om mitt och barnens ärende.
Min fråga är vad kan jag ställa för krav kring övervakade umgänget barnen fått nu med sin pappa?

Vår historia:
Vi är i nästan en 2årig lång tvist, mellan mig och barnens far, han utsatte mig och barnen för psykiskt och fysiskt våld. Vi gick isär för två år sedan, och det var turbulent, och jag av rädsla försvann mitt i natten varpå min familj larmade till polisen pga oro att han skulle ta barnen.
Detta blev startskottet hela resan och var vi är nu.

När polisen ringde mig den natten så berättade jag allt, och min familj berättade allt som de bevittnat.
Jag blev således kort därefter kontaktad av Familjeenheten, och därimellan så tog barnens far vår son som då var 2 år ifrån mig fysiskt och vägrade lämna tillbaka honom. Vi hade då gemensam vårdnad, men hans agerande och min familjs oro samt att jag vågade berätta lite föranledde att vi placerades på skyddat boende. Vi var där i 5 månader, och jag fick till slut ett interimistiskt beslut om ensam vårdnad och han fick övervakat umgänge 1 timme i veckan då barnen var 2 och 1 år.

Jag och mitt ombud lämnade in flertal videon till TR på att vår son inte ville prata med sin pappa innan övervakade umgänget ( detta för att första domaren bestämde att barnen måste ha 3 videosamtal i veckan med honom), han skrek och sparkade på telefonen i reaktion. Vi visade hans enorma stresspåslag och det var svårt att få min son att ens gå på det övervakade umgänget.

Umgängesstödjarna fick jag besked om skulle enbart vara observatörer och inte på något sätt hjälpa eller agera på något sätt skulle påverka bedömningen av umgänget.
Jag fick en lång lista på saker som inte var tillåtna, och ett av de var att de skulle prata svenska.

Umgänget var en fest med godis, choklad och leksaker varenda gång. Umgängestödjarna hjälpte pappan, som de gladeligen berätta för mig, t.ex tröstade min 1åring när hon inte ville bli tröstad av sin pappa. De kunde vid första tillfällen övertala barnen till att gå in, men efter ett tag då de visste att leksaker och sötsaker väntade de inne i rummet gick de gladeligen in. Varje gång jag hämtade så kom barnen ut med varsitt kinderägg och en påse med leksaker. Samt att plötsligt började barnen prata sin pappas modersmål, vilket de omöjligen lärt sig någon annanstans.

Famlijerätten tog del av umgängestödjarnas bedömning och det nämndes inget om att de hjälpt honom, eller att det var svårt för barnen att vilja gå in de första 4 gångerna. De nämnde inte att de tröstade barnen när de var ledsna, eller att min dotter grät efter mig flertal gånger.

Således bedömde familjerätten att umgänget var lyckad och rekommenderade till tingsrätten att pappan bör ha barnen 4 dagar i veckan ( trots att jag var boendeföräldern) och gick direkt emot familjeenhetens bedömning som skrev att det var hög risk att pappan skulle utsätta de för våld. Absurda är att pappan själv berättade för familjeenheten att han utsatt vår son för våld, och att han tyckte det var viktigt att man är hård från starten, detta var då vår son var 1 år. ( Polisanmälan gjordes, men även då las det ned pga bristande bevis, åklagaren vägrade förhöra alla mina nhöriga som bevittnat och kunde i detalj berätta om våldet.)

Familjerättens förslag till beslut tvingade mig in i en förlikning för rädslan av att de skulle sova över, och av erfarenhet när han blev väckt pga barnen så blev han väldigt aggressiv och när vi bodde ihop kunde jag gömma mig i ett rum med barnen så jag kunde skydda de.

Jag förlikade 3 dagars oövervakat umgänge efter förskolan i 2.5 timme, för att förhinda att han kunde åka hem med barnen i hopp att offentliga miljöer skulle se till att han inte utsatte de för våld. Även att han gick med på att gå i familjebehandling och föräldrastödsbehandling på stadsdelsförvaltningen enhet.

Vid första oövervakade umgänge utsattes min son för våld, som han berättade om. Det gjordes en ny orosanmälan av Socialtjänsten internt, och kort därefter kom en orosanmälan från förskolan då min son även berättat för förskolan att hans pappa gjort illa honom.
Ett polisförhör gjordes men då pga brist på bevis, las ärendet ned igen.
Vi hamnade åter igen på skyddat boende.

Familjeenheten rekommenderade inget umgänge och rekommenderade familjebehandling. Om lyckat, och han visar mottaglighet, så skulle det gå över till övervakat umgänge och sedan eventuellt om allt går bra till oövervakat.

Det avbröts väldigt kort efter det påbörjades, då han avbokade i sista sekund majoriteten av besöken (3/5 avbokades) och visade ingen mottaglighet. Samtidigt som han hade pågående behandling, lämnade han in en stämning var han krävde oövervakat- därav noterades det tydligt att han inte hade mottaglighet. Så ett chefsbeslut togs efter ett chefsmöte på Familjeenheten att det skulle avbrytas.

Familjerätten fick samtidigt ett uppdrag om komplettering på tidigare utredning--> då rekommenderades ( trots Familjeenhetens tydliga beskrivning varpå man starkt rekommenderade inget umgänge) övervakat innan huvudförhandlingen. Men lämnade frågan om vårdnaden till TR, då de innan rekommenderade gemensam.
Vill tillägga här att när min son utsattes för våld och var på polisförhöret, var handläggarna på familjeenheten med på förhöret, och man bedömde honom som högst trovärdig och noterade att min son var tydligt psykiskt påverkad.
Därför kallades det till ett internmöte med alla chefer, på denna stadsdelsförvaltning, för att Familjerätten gick direkt emot Familjeenheten men även Vuxenenhetens bedömning av deras far vid första utredningen.
Så även internt fick jag klara besked att man förstod att den ursprungliga utredningen var felaktig, men de berättade även att Familjerätten som regel kommer inte gå tvärtemot sin ursprungliga utredning, då det visar på att de erkänner att de hade fel.
Vi hade då en muntlig förhandling på TR på begäran av pappan, som krävde oövervakat och intermistisk gemensam vårdnad.
Domaren har då sagt att det ska vara övervakat umgänge, varannan helg i 3 timmar, och om allt bra så är det oövervakat igen. Det ska enbart vara 3 övervakade, innan domaren tar ett interimistiskt beslut om oövervakat tills huvudförhandlingen som är om 8 månader.
Vi förtydligade klart att detta har redan gjorts och att som Familjeenheten skrev i sin utredning, så misstänker de att pappan nu vant sig vid kontakten med Socialtjänsten och säger och agerar som han tror gynnar honom, men vid riktiga tillfället av umgänge så var det högrisk att han utsätter de för våld men även vanvård.

Tillbaka till min fråga: Jag vill kräva av det övervakade umgänget att 1. det måste bedömas i sin verklighet. Dvs inte att de tre timmarna ska bara vara choklad och presenter. Inga sötsaker, inga presenter, det finns massa leksaker i lokalen så behövs inga fler. 2. Stödjarna får absolut inte hjälpa pappan, för det är absurt att de ska bedöma hans lämplighet om han får hjälp av två förskolepedagoger.

Har jag juridiskt rätt att ställa dessa krav? Har uppstartsmöte med Familjerätten om ca 2 veckor och vill verkligen ställa de kraven.

Tacksam för alla råd och tips om hur jag kan göra.

Mvh
Väldigt orolig mamma

Orolig mamma.
2024-02-02 13:44

Hej

Det låter som ni har en besvärlig situation.

Av ditt inlägg kan vi förstå din oro då du beskriver att både du och barnen utsatts för fysiskt och psykiskt våld. Som vårdnadshavare ska du skydda dina barn och se till vad som är bäst för dem.

Syftet med umgängesstöd är att det ska bidra till trygghet för barnet exempelvis när barnet saknar en nära relation till föräldern, när något umgänge inte ägt rum under lång tid eller när barnet av något annat skäl känner oro eller inte har tillit till föräldern. Det kan även finnas behov av umgängesstöd när umgängesförälderns omsorgsförmåga i något avseende brister.

Umgängesstödjaren kan hamna i situationer där han eller hon behöver fatta snabba beslut som rör barnet. Det kan röra sig om hur föräldern handhar eller tilltalar barnet som gör att umgängesstödet behöver gripa in och han eller hon ska då dokumentera vad som gjorts.

Du har rätt att uttala dig om vad som är lämpligt för dina barn att äta vid umgänget och ditt önskemål om att det som händer dokumenteras noga. Detta kan socialsekreteraren sedan ha samtal med umgängespersonal och pappan om.

Hoppas att det löser sig på bästa sätt för barnen och dig.

Vänligen,

Soctanterna