Oro kring barn i förskoleklass

Hej!
Jag har en god vän som har en son på snart 6 år. Pojken sondmatas sedan ett års ålder. Vh fick ensam vårdnad förra året. Vh har sedan lång tid haft en problematik med psykisk sjukdom. Barnet är hos den andra föräldern ett tillfälle varje månad. Barnet är mycket magert och äter ingenting. Även om barnet varit underviktigt sedan tidigare har det eskalerat den senaste tiden och barnet är nu bara skinn och ben.
Jag far mycket illa av att se hur det är ställt med barnet. Föräldern har på alla sätt hen kan försökt att få hjälp men blir nekad information och hjälp av sjukvården, socialtjänst och familjerätt då hen inte har någon insynsfullmakt.
Vid varje umgängestillfälle skriver vh att barnet är sjukt och inte får göra olika saker som hen tycker om att göra hos den andra föräldern. Även regler som vh kommit på sänds med vid umgänge.
Hur kan man göra i det här läget?
Jag vill inte orsaka problem för dem men tycker att det känns fel att inte agera.
Med vänliga hälsningar

Orolig vuxen
2024-02-02 09:45

Hej!

Vad fint att du engagerar dig i barnets och din väns situation.

Om vi förstår det rätt så är det din vän som inte har vårdnad om barnet och därmed inte har rätt till information om barnets situation.

Vi antar att du redan pratat med din vän om din oro och diskuterat hur man kan gå till väga för att hjälpa barnet.

Om din oro är hög för hur barnet har det råder vi dig att göra en orosanmälan till socialtjänsten i den kommun barnet är folkbokfört. Då kommer socialtjänsten att kontakta vårdnadshavare för samtal och göra en bedömning av barnets livssituation. Oftast träffar socialtjänsten även barnet och pratar om hur barnet upplever sin situation. Om din vän inte är vårdnadshavare har hen inte någon rätt till information om vad som framkommer, men om vårdnadshavare godkänner det så kan det bli aktuellt att socialtjänsten även kontaktar din vän.

Hoppas att du fått lite tips om hur du kan gå vidare.

Vänligen,

Soctanterna