Hur betalar jag mediciner utan inkomst?

Vår son har i många år varit hemlös.. missbrukare och utan jobb. Nu är han sambo sedan några år men har inte jobbat. Han är 48år. Han har diverse åkommor och skall äta blodförtunnande medicin och tabletter mot högt blodtryck. Han har enligt uppgift inget försörjningsstöd och är nekad pengar till mediciner. Kan det vara rätt. Enligt honom så säger socialtjänsten att hans sambo skall betala.
Mycket tacksam för svar

Fundersamma föräldrar
2024-02-01 20:37

Hej,

Vad fint att försöker hjälps din son.

I Socialstyrelsens allmänna råd om ekonomiskt bistånd (SOSFS 2013:1) s. 18 står följande:

"Makars inkomster bör räknas som gemensamma vid prövningen av rätten till ekonomiskt bistånd. Detsamma bör gälla för registrerade partners inkomster. I regel bör detta även gälla för dem som lever i sådana samboförhållanden som avses i sambolagen (2003:376). För sambor bör socialnämnden räkna med båda parters sammanlagda inkomster och tillgångar från sammanflyttningsdagen."

Till skillnad från andra bidrag och ersättningar som vanligtvis är personliga är det som huvudregel hushållet som är den ekonomiska enheten för försörjning

När det gäller försörjningsstöd från socialtjänsten, har man alltid rätt att ansöka, få sitt ärende prövat och därefter få ett beslut om ansökan bifalles eller avslås. Får man avslag på sin ansökan har man möjlighet att överklaga detta beslut till Förvaltningsrätten.

Jag hoppas du fått svar på frågan.

Vänligen Soctanterna