kan inte bo hemma

Om man inte kan bo hemma av olika skäl och är 18+. hur ska jag losa det ekonomiskt under tiden jag pluggar? jag kan fixa boende själv men vill bara veta vilken hjälp jag kan få ekonomiskt.

Intejag
2024-02-01 18:04

Hej

Tack för din fråga! Det låter som du har det besvärligt hemma och därför vill flytta till eget boende.

Soctanter kan endast svara generellt på din fråga. Om man går på gymnasiet är föräldrarna försörjningsskyldiga fram tills man avslutat sina gymnasiestudier, men som längst till man fyller 21 år. Detta gäller oavsett om man bor kvar hemma hos dem eller om man har ett eget boende.

Som gymnasieelev har man rätt till studiebidrag från CSN. I vissa fall kan man även söka extra bidrag. Detta gäller till exempel om familjen har en lägre inkomst än 125 000 kronor före skatt under ett läsår, om man har lång resväg till skolan och behöver bo på studieorten eller om man läser en gymnasial lärlingsutbildning.

Detta kan du läsa mer om på CSNs hemsida.

https://www.csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/bidrag-for-gymnasiestudier…

Är det andra studier än gymnasieutbildning kan man även då ansöka om bidrag alternativt studielån från CSN.

När det gäller försörjningsstöd från socialtjänsten, har man alltid rätt att ansöka, få sitt ärende prövat och därefter få ett beslut om ansökan bifalles eller avslås. Får man avslag på sin ansökan har man möjlighet att överklaga detta beslut till Förvaltningsrätten. Grundregeln är dock att föräldrarna är försörjningsskyldiga under gymnasietiden, som längst till man fyller 21 år.

Hoppas att du fått svar på din fråga.

Vänligen,

Soctanterna