Ekonomiskt försörjningsstöd och FK vill börja ha betalt

Hej
Jag sitter i moment 22. Är sjukpensionär och har anstånd på att "slippa" betala underhåll för mina två barn hos Försäkringskassan.
Skulden är nu uppe i närmare snart 200.000kr
Min äldsta fyllde 18 år och går ut gymnasiet till sommaren.
För första gången har nu FK använt sig av Kronofogdens beräkningsnorm och anser att jag ska börja betala närmare 500kr/mån.
Jag ringde och sa att det är totalt omöjligt. Då jag inte ens har råd med mat. Har 3 varannan veckans barn och dessa två umgängesbarn på 15 och 18 år som äter som två vuxna killar.

De enda rådet jag fick av FK var att inte betala och då går det vidare till Kronofogden och jag får för första gången i mitt 40-åriga liv min första betal anmärkning.
Det känns ju förjävligt och förbättrar inte direkt ett eventuellt tillfrisknande, som kan leda till arbetsträning eller arbeta.
Så hur löser jag min situation?
Stod något i socialtjänstlagen om skulder ?
Att det ska förhindras, för att ge möjlighet till liv.
Det enda x sa på försäkringskassan var att regeringen stiftar lagen och den måste ändras om pågrund det ofattbart ökade kostnader som drabbas alla. Att varken socialnormen eller Kronofogdens existensminimum, följer det utveckling som skett.
Så hur gör jag då? Hur gör man?

Ekonomiskt försörjningsstöd
2024-01-30 20:18

Hej,

Det låter som du hamnat i en svår ekonomisk situation.

Vad som gäller avseende anstånd med att betala underhåll är det Försäkringskassan som bäst kan svara på dina frågor. Vi råder dig att kontakta Försäkringskassan igen och be om en tydligare förklaring och tips om hur du kan gå tillväga för att inte ärendet ska hamna hos Kronofogdemyndigheten.

Man har rätt att ansöka om ekonomiskt bistånd hos socialtjänsten och få sitt ärende prövat. Socialtjänsten gör då en beräkning på de inkomster man har i förhållande till nödvändiga utgifter som ryms inom ramen för ekonomiskt bistånd. Man får därefter ett beslut om ansökan bifalles eller avslås. Om man får ett avslag på sin ansökan har man möjlighet att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten.

Soctanter kan dock inte svara på om just du har rätt till kompletterande ekonomiskt bistånd.

Du kan även vända dig till kommunens budget- och skuldrådgivare för att få information och råd kring din ekonomiska situation. Om du bor i Malmö når du dem på telefonnummer 040 – 34 58 00.

Hoppas att din situation löser sig på bästa sätt.

Vänligen,

Soctanterna