bli av med lvu

Hej jag har lvu och är under arton! har aldrig gjort något brottsligt och har inte ett brottsligt register eller nånting, jag har rymt. vad är konsekvenserna när jag blir arton? och jag har väll rätt att bli av med lvu när jag är arton? just för att jag inte har gjort något kriminellt

hönan
2024-01-26 11:21

Hej!

Tack för din fråga!

Om vi förstår det rätt så är du omhändertagen enligt LVU och undrar om vården enligt LVU upphör när du fyller 18 år.

Enligt lagstiftningen beror detta på vilken anledning som ligger till grund för beslutet om vård enligt LVU.

Om man är omhändertagen med stöd av 2 § LVU ska vården upphöra senast när man fyller 18 år.

I 2 § LVU står att vård skall beslutas om det på grund av fysisk eller psykisk misshandel, otillbörligt utnyttjande, brister i omsorgen eller något annat förhållande i hemmet finns en påtaglig risk för att den unges hälsa eller utveckling skadas.

Om man är omhändertagen enligt 3 § LVU ska vården upphöra senast när den unge fyller 21 år.

I 3 § LVU står det att vård ska beslutas om den unge utsätter sin hälsa eller utveckling för en påtaglig risk att skadas genom missbruk av beroendeframkallande medel, brottslig verksamhet eller något annat socialt nedbrytande beteende. Detta betyder att man kan bli omhändertagen enligt LVU även om man inte gjort några kriminella handlingar.

Vad som gäller i ditt fall kan vi inte svara på. Vi rekommenderar att du pratar med din handläggare för att få klarhet i hur det ser ut för just dig.

Hoppas att det löser sig på bästa sätt.

Vänligen

Soctanterna