Ekonomiskt bistånd

Hej. Jag undrar om Socialen kan neka mig ek. bistånd om jag vägrar ta antidepressiv medicin även om min läkare tycker att jag borde det? Jag följer alla andra krav och dom har fri tillgång till att prata med min läkare. Hur mycket är min integritet och min fria vilja värd om dom anser att jag inte gör allt för att bli självförsörjande? Jag lever på sjukersättning samt ek. bistånd. mvh

Enzoswe
2024-01-25 14:04

Hej

Tack för din fråga!

Du undrar om socialtjänsten kan avslå din ansökan om ekonomiskt bistånd om du inte tar den medicinering mot depression, som läkaren ordinerat.

Det finns inget krav på att ta läkemedel för att ha rätt till ekonomiskt bistånd. Däremot kan det finnas krav på att söka sjukpenning eller andra bidrag och ersättningar som man kan få, till exempel bostadsbidrag och underhållsstöd.

Ibland kan det vara läkarens bedömning att det är nödvändigt med medicinering för att komma vidare och tillfriskna från sin sjukdom. Detta kan ligga till grund för att läkaren inte bedömer en sjukskrivning som verksam. Vad som gäller i ditt specifika fall kan vi inte uttala oss om.

Vi rekommenderar att du pratar med din handläggare och din läkare för att få klarhet i vad som gäller.

Hoppas att det löser sig på bästa sätt.

Vänligen

Soctanterna