Häva LVU

Hejsan
Soc har informerat om att placering via lvu snart ska upphöra. Jag vill inte det och känner att vårdplanen inte är uppfylld. Kvinnan på soc håller men om att vårdplanen inte är uppfylld men hon anser att grunderna för vården inte finns kvar. Det är inte samma kvinna som upprättat vårdpanen som nu tänker riva den. Min fråga är. Är det alls möjligt att häva ett LVU innan vårdplanen uppfylls? Det är 2 punkter som inte uppfylls.

Nina
2024-01-25 08:17

Hej!

Tack för din fråga!

Om vi förstår det rätt så har du fått besked om att vård enligt LVU ska upphöra, vilket du inte håller med om.

När det gäller vård enligt LVU finns det vissa grunder för att vården ska kunna bedrivas med hjälp av tvångslagstiftning. Om dessa grunder inte är uppfyllda finns det inte lagstöd för att vården ska fortsätta med stöd av LVU.

En vårdplan kan innehålla fler mål än de som är direkt kopplade till grunderna för ett LVU. Därför kan ett LVU hävas även om det finns punkter kvar i vårdplanen som inte uppnåtts.

Även om ett LVU hävs kan personen få fortsatt vård genom placering om det bedöms finnas ett behov. Då sker placeringen istället på frivillig väg med stöd av SoL (Socialtjänstlagen).

Vi föreslår att du pratar vidare med handläggaren i ärendet för att få klarhet i vad som gäller i ditt specifika fall.

Hoppas att du fått svar på din fråga och att det löser sig på bästa sätt.

Vänligen

Soctanterna