Dålig Ekonomi

Hej!

Jag är student. Jag klarade dock inte av alla poäng som jag behövde för att fortsätta få CSN (har 5 hp kvar) pga psykisk ohälsa, ångest och depression.

Jag flyttade nyligen till en ny bostad. Anledningen till detta är att jag har en fysisk funktionsnedsättning som gör att jag har muskelsvagheter. Min förra bostad låg ganska långt bort från skolan vilket gjorde att jag hade svårt att gå dit varje dag. Jag försökte gå dit varannan dag och vila varannan dag, men det i kombination med psykisk ohälsa gjorde det svårt att klara av skolan.

Den nya bostaden ligger väldigt nära skolan vilket gör att jag kan gå dit varje dag nu. Problemet är att flytten kostade ganska mycket och tror inte att jag kommer att klara av att betala hyran denna månaden. Jag kan inte jobba samtidigt som jag studerar pga min funktionsnedsättning.

Jag har en omtenta i början av nästa månad och om jag klarar den kommer jag börja få CSN igen. Men tills dess har jag inga pengar. Finns det något jag kan göra?

Orolig student
2024-01-24 10:36

Hej!

Så bra att du ordnat så att du kan fortsätta gå i skolan! Vi beklagar att det blivit för dyrt för dig och att du nu har ont om pengar.

Om det är så att du känner att du inte kommer klara dig ekonomiskt just nu och en tid framöver så råder vi dig att vända dig till socialtjänsten i din kommun gällande din ekonomi. Där kan du dels rådgöra kring vad som gäller för försörjningsstöd och du kan ansöka om försörjningsstöd. Vid ansökan om försörjningsstöd görs alltid en individuell behovsprövning.

Om du bor i Malmö så kan du ringa till ekonomimottaget på 040-345969. Deras telefontider är mån, ons, tors och fredag 9-11 och 13-14, samt tisdagar 13-14.

Angående CSN så finns där särskilda skäl som de kan ta hänsyn till när det gäller att man inte lyckats uppnå tillräckligt med högskolepoäng. Du kan läsa mer om hur man ansöker om undantag på:
https://www.csn.se/fragor-och-svar/hur-manga-poang-maste-jag-klara-for-….

Det är också viktigt att man sjukanmäler sig, även om det gäller studier, så att sjukdomstiden kan räknas med i beräkningen om studieresultat. Sjukanmäla sig gör man på försäkringskassans webbplats: https://www.forsakringskassan.se/privatperson/studerande/om-du-blir-sju…

Lycka till med studierna!

Vänligen

Soctanterna